Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Molekyl kan bota cancer i bukspottskörteln på 14 dagar

🔬 Molekyl kan bota cancer i bukspottskörteln på 14 dagar

Molekylen PJ34 gör att cancerceller dör när de delar sig. I försök på råttor var 90% av cancercellerna borta en månad efter avslutad behandling.

Per Söderström
Per Söderström

Molekylen PJ34 gör att cancerceller dör när de delar sig. I försök på råttor var 90 procent av de mänskliga cancercellerna borta en månad efter avslutad behandling. Behandlingen varade i 14 dagar.

– I en studie publicerad 2017 upptäckte vi en mekanism som orsakar självförstörelse av mänskliga cancerceller, säger professor Malca Cohen-Armon vid Tel Aviv University till Jerusalem Post.

Hon tillämpar nu upptäckten i försök att utrota mänskliga bukspotts-cancerceller i råttor. Hennes team samarbetar med doktor Talia Golans på Sheba Medical Center.

Cancer i bukspottskörteln är en av de svåraste formerna av cancer. Den upptäcks ofta sent och är svår att operera. Svenska Cancerfonden har beskrivit cancer i bukspottskörteln som cancervårdens kanske viktigaste utmaning.

Om drygt två år avser Cohen-Arman’s team att börja med försök på människor. Man genomför först tester på andra djurarter, därefter begär man godkänt från FDA gällande försök på människor givet att forskarlaget får medlen som behövs för att driva projektet vidare.

Professor Cohen-Armon avslutar intervjun i Jerusalem Post med “I am optimistic.”

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.