Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ En luftbubbla som gör luften renare för bebisar

đŸ‘¶ En luftbubbla som gör luften renare för bebisar

En luftbubbla som skyddar bebisar frÄn luftföroreningar, det har pappan och lÀkaren, Conny Karlsson, uppfunnit. Warp News trÀffade honom pÄ vÀrldsutstÀllningen i Dubai.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

NÀr Conny Karlsson blev pappa började han tÀnka pÄ luften hans barn andades in. Som narkoslÀkare hade han koll pÄ att den innehöll en hel del föroreningar, men nÄgon hjÀlp fanns inte att fÄ. DÀrför skapade han en egen uppfinning, en sorts luftbubbla som man lÀgger i barnvagnen.

Warp News trÀffade uppfinnaren och entreprenören Conny Karlsson pÄ vÀrldsutstÀllningen i Dubai, dÀr han deltog i en delegation ledd av RISE, Research Institutes of Sweden.

Babybubl, som första produkten heter, suger in och filtrerar luften och sprutar sedan ut den över barnet. Det skapar en bubbla som tar bort 80 procent av alla luftföroreningar.

Dessutom har de skapat en app som i realtid rapporterar kvalitén pÄ luften, sÄ man kan undvika de vÀrsta platserna och över tid bidra med information till politiker och stadsplanerare för att ÄtgÀrda problemet.

Denna pryl lÀgger man i barnvagnen och den producerar dÄ en luftbubbla kring barnet.

Bubl siktar pÄ att lansera produkten under 2022. Conny Karlsson har jobbat pÄ den i snart fyra Är.

Hur tog du steget att lÀmna en trygg tillvaro som lÀkare för att bli uppfinnare och entreprenör?
"Jag upptÀckte att jag kommit pÄ nÄgot som inte fanns tidigare. Det var ett kÀnt problem, men kunskapen var dÄlig och inga produkter fanns pÄ marknaden. Det triggade mig att fortsÀtta, att se vad det kan göra. Vid ett skede tog det sÄ mycket tid att jag var tvungen att stÀlla mig frÄgan: Ska jag fortsÀtta som lÀkare eller satsa pÄ detta fullt ut?"

Conny Karlsson i hans tidigare yrke.

Hur fattade du det beslutet?
"Jag gick igenom worst case scenario, vad Àr det vÀrsta som kan hÀnda? Det jag kom fram till att det var inte sÄ farligt. Jag skulle dÄ fÄ gÄ tillbaka att jobba med nÄgot jag Àlskade. DÄ blev valet ganska lÀtt, Àven om det var svÄrt att gÄ frÄn ett vÀlbetalt, sÀkert och tryggt jobb till att jobba oavlönat och försöka hitta finansiering," sÀger Conny Karlsson.

Hur gick du tillvÀga med sjÀlva uppfinningen, du Àr ju inte ingenjör. Hur gjorde du?
"Jag började fundera vÀldigt mycket initialt. FrÄn början sÄ handlade det om frÄn mitt tidigare yrke att kontrollera miljön. Hur ska man kontrollera miljön? Min första idé var att ha ett överdrag över barnvagnen. Men nÀr vi testade i RISEs laboratorium i UmeÄ visade det sig att vi behöver inget överdrag, det rÀckte gott med bara luftrenaren."

Ni kan lÀsa mer om Conny Karlsson och hans bebisbubbla pÄ get-bubl.com.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.