Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Coronavaccin pĂ„ vĂ€g – idag startar de kliniska testerna

đŸ§« Coronavaccin pĂ„ vĂ€g – idag startar de kliniska testerna

Ett dussintal forskargrupper över vÀrlden tÀvlar nu om att ta fram vaccin i takt med att antalet personer drabbade av COVID-19 fortsÀtter att öka. Idag börjar den kliniska studien av ett av dessa vaccin.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Idag startar en klinisk studie som ska utvÀrdera ett vaccin mot coronaviruset, meddelar amerikanska myndigheter.

Den första deltagaren i studien ska fÄ ett experimentellt vaccin under mÄndagen, sÀger en talesperson till nyhetsbyrÄn AP.

The National Institutes of Health, NIH, finansierar studien som sker pÄ Kaiser Permanente Washington Health Research Institute i Seattle.

FöretrÀdare för den offentliga vÄrden i USA meddelar att det kommer att ta mellan 12 och 18 mÄnader att helt och hÄllet validera ett potentiellt vaccin.

Studien kommer att starta med 45 unga friska frivilliga som kommer att fÄ olika doser av injektioner som utvecklats av NIH tillsammans med Moderna. Det finns ingen risk att deltagarna blir infekterade via injektionerna eftersom de inte innehÄller sjÀlva viruset. MÄlet Àr helt och hÄllet att undersöka om vaccinet har nÄgra misstÀnka bieffekter för att i ett nÀsta skede möjliggöra storskaliga tester.

Ett dussintal forskargrupper över vÀrlden tÀvlar nu om att ta fram vaccin i takt med att antalet personer drabbade av COVID-19 fortsÀtter att öka. En viktig aspekt Àr att de försöker ta fram olika typer av vaccin. Vissa tas fram med hjÀlp av ny teknik som inte bara Àr snabbare att producera Àn traditionellt utan kan ocksÄ visa sig vara mer potent.

Vissa forskare undersöker Àven möjligheten att ta fram temporÀra vaccin som kan skydda en mÄnad eller tvÄ medan mer lÄnglivat skydd tas fram.

För de allra flesta orsakar coronaviruset förhÄllandevis milda symtom som feber och hosta. Men för vissa, speciellt Àldre personer och de som redan har relativt allvarliga hÀlsoproblem, kan viruset orsaka allvarliga symtom som lunginflammation.

Den hÀlsodata som finns tillgÀnglig visar att de allra flesta ÄterhÀmtar sig. Enligt VÀrldshÀlsoorganisationen, WHO, ÄterhÀmtar sig folk med lÀttare symptom inom tvÄ veckor medan de med mer allvarliga symptom ÄterhÀmtar sig efter mellan tre och sex veckor.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.