Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥇  Gitanjali Rao - född 2005 - utsedd till Kid of the year av Time Magazine

🥇 Gitanjali Rao - född 2005 - utsedd till Kid of the year av Time Magazine

En spännande framtid skapas när fler yngre får chansen att på riktigt jobba med det de tror på. Gitanjali Rao visar vägen.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Gitanjali Rao var måttligt intresserad när hon i fyraårs-present fick ett “science kit”, med provrör, skyddsglasögon och annat smått och gott i en liten  låda. Det var först när hon bekantat sig med innehållet och av bara farten börjat arbeta med innovationer som hon insåg att vi måste ta oss an vetenskap och teknologi för att skapa en bättre framtid.

Vid tio års ålder hörde hon talas om den höga blyhalten i dricksvattnet i Flint, Michigan. Hon reagerade med att det inte var rättvist att barn saknar tillgång till friskt vatten. Det borde vara en självklarhet för alla! Hon satte igång med att skapa en uppfinning som kunde avgöra blyhalten i dricksvatten, överallt - den skulle vara enkel och inte kosta mycket (“affordable”).

Jag kan inte se en positiv framtid utan vetenskapen. Vi måste använda oss av den tekniska utvecklingen för att lösa globala problem - Gitanjali Rao

Hon skapade 2017 en produkt hon döpte till Tethys och fick - vid tretton års ålder - ett pris på tjugofem tusen USD för sin uppfinning. (Thetys var enligt grekisk mytologi en av Titanerna, dotter till gudarna för himlen, Uranus, och jorden, Gaia. Hon hade kopplingar till vatten, händelsevis.)

Produkten Tethys kombinerar nanoteknlogi med en sensor och mikroprocessor som drivs av ett helt vanligt batteri på nio volt. Resultatet skickas till en smartphone via bluetooth. Enkelt, eller hur?

Tethys, in the making

Gitanjali upptäckte nanotuber (av kolmolekyler) på en hemsida hos MIT - och så småningom det faktum att tubernas elektriska motstånd förändras vid med bly i närheten. Elektronerna rör sig långsammare vid närvaro av bly - ju mer bly, desto långsammare går de.

År 2018 vann hon pris på MAKERS-konferensen för produkten och är nu sysselsatt med att engagera partners till projektet. Att uppfinna är en sak, att lansera något kommersiellt är något helt annat... Hon har nyss avslutat ett samarbete som inte föll väl ut, och påbörjat lansering tillsammans med en ny partner.

Förutom Tethys har Gitanjali gjort sig känd för att driva frågor om samarbete över gränser mellan olika vetenskaps-områden, för att motverka s.k. silos. Hon studerar vid STEM School Highlands Ranch, en skola som  valt en ny väg kring ämnesindelningar och samarbeten.  STEM står för Science, Technology, Engineering and Mathematics. Det bygger på öppenhet och samarbete och inte på att bevisa att man själv har rätt och måste övertyga andra om det.

Uttrycket STEM kommer från "Science, Technology, Engineering and Mathematics". Genom att kombinera kunskap från flera områden skapas de riktigt intressanta innovationerna.

Erkänd för sina upptäckter och sina globala workshops kring innovationsprocessen har hon nu utsetts till Kid Of The Year av Times Magazine. Det är första gången som priset delas ut.

Hennes ständiga fråga är fortfarand: vad kan vetenskapen hjälpa oss med? För att hjälpa oss på traven ger Gitanjali snart ut en bok med titeln, just det, STEM.

Låt framtiden komma fortare! Eller, som Gitanjali Rao uttrycker det: the future is in our hands.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.