Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„‡  Gitanjali Rao - född 2005 - utsedd till Kid of the year av Time Magazine

đŸ„‡ Gitanjali Rao - född 2005 - utsedd till Kid of the year av Time Magazine

En spÀnnande framtid skapas nÀr fler yngre fÄr chansen att pÄ riktigt jobba med det de tror pÄ. Gitanjali Rao visar vÀgen.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Gitanjali Rao var mĂ„ttligt intresserad nĂ€r hon i fyraĂ„rs-present fick ett “science kit”, med provrör, skyddsglasögon och annat smĂ„tt och gott i en liten  lĂ„da. Det var först nĂ€r hon bekantat sig med innehĂ„llet och av bara farten börjat arbeta med innovationer som hon insĂ„g att vi mĂ„ste ta oss an vetenskap och teknologi för att skapa en bĂ€ttre framtid.

Vid tio Ă„rs Ă„lder hörde hon talas om den höga blyhalten i dricksvattnet i Flint, Michigan. Hon reagerade med att det inte var rĂ€ttvist att barn saknar tillgĂ„ng till friskt vatten. Det borde vara en sjĂ€lvklarhet för alla! Hon satte igĂ„ng med att skapa en uppfinning som kunde avgöra blyhalten i dricksvatten, överallt - den skulle vara enkel och inte kosta mycket (“affordable”).

Jag kan inte se en positiv framtid utan vetenskapen. Vi mÄste anvÀnda oss av den tekniska utvecklingen för att lösa globala problem - Gitanjali Rao

Hon skapade 2017 en produkt hon döpte till Tethys och fick - vid tretton Ärs Älder - ett pris pÄ tjugofem tusen USD för sin uppfinning. (Thetys var enligt grekisk mytologi en av Titanerna, dotter till gudarna för himlen, Uranus, och jorden, Gaia. Hon hade kopplingar till vatten, hÀndelsevis.)

Produkten Tethys kombinerar nanoteknlogi med en sensor och mikroprocessor som drivs av ett helt vanligt batteri pÄ nio volt. Resultatet skickas till en smartphone via bluetooth. Enkelt, eller hur?

Tethys, in the making

Gitanjali upptÀckte nanotuber (av kolmolekyler) pÄ en hemsida hos MIT - och sÄ smÄningom det faktum att tubernas elektriska motstÄnd förÀndras vid med bly i nÀrheten. Elektronerna rör sig lÄngsammare vid nÀrvaro av bly - ju mer bly, desto lÄngsammare gÄr de.

År 2018 vann hon pris pĂ„ MAKERS-konferensen för produkten och Ă€r nu sysselsatt med att engagera partners till projektet. Att uppfinna Ă€r en sak, att lansera nĂ„got kommersiellt Ă€r nĂ„got helt annat... Hon har nyss avslutat ett samarbete som inte föll vĂ€l ut, och pĂ„börjat lansering tillsammans med en ny partner.

Förutom Tethys har Gitanjali gjort sig kÀnd för att driva frÄgor om samarbete över grÀnser mellan olika vetenskaps-omrÄden, för att motverka s.k. silos. Hon studerar vid STEM School Highlands Ranch, en skola som  valt en ny vÀg kring Àmnesindelningar och samarbeten.  STEM stÄr för Science, Technology, Engineering and Mathematics. Det bygger pÄ öppenhet och samarbete och inte pÄ att bevisa att man sjÀlv har rÀtt och mÄste övertyga andra om det.

Uttrycket STEM kommer frÄn "Science, Technology, Engineering and Mathematics". Genom att kombinera kunskap frÄn flera omrÄden skapas de riktigt intressanta innovationerna.

ErkÀnd för sina upptÀckter och sina globala workshops kring innovationsprocessen har hon nu utsetts till Kid Of The Year av Times Magazine. Det Àr första gÄngen som priset delas ut.

Hennes stÀndiga frÄga Àr fortfarand: vad kan vetenskapen hjÀlpa oss med? För att hjÀlpa oss pÄ traven ger Gitanjali snart ut en bok med titeln, just det, STEM.

LĂ„t framtiden komma fortare! Eller, som Gitanjali Rao uttrycker det: the future is in our hands.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.