Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Tarmbakterier frĂ„n unga möss reverserade Ă„ldrande

🩠 Tarmbakterier frĂ„n unga möss reverserade Ă„ldrande

Kan avföringsbakterier hjÀlpa oss att bota Äldrande? En fÀrsk studie tyder pÄ det. Bakterier frÄn unga möss avföring transplanterades till Àldre möss, och tydliga Älderstecken försvann.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Forskare har sedan nÄgra Är tillbaka anat en stark koppling mellan mikrobiomet i magen och tarmarna, och Äldrande. Nu har forskare testat teorin och sett att ett ungt mikrobiom kan reversera Älderstecken.

Men Äldern förÀndras mikrobiomet och det fÄr konsekvenser för immunsystemet, kognitiva förmÄgor och den takt nya hjÀrnceller bildas. Forskare frÄn bland annat University of Cork har nu undersökt om det gÄr att se dÀmpade Älderseffekter om man transplanterar mikrobiota hÀmtat frÄn avföring frÄn unga möss till Àldre möss. Mikrobiomet hÀmtades frÄn möss som var mellan tre till fyra mÄnader och matades till  möss som var mellan 19 - 20 mÄnader gamla.

Det Àr sedan tidigare kÀnt att de trillioner bakterier som lever i magen och tarmarna spelar en avgörande roll för hjÀrnans funktioner. Det talas ofta om "mag-hjÀrna-axeln" och man tror att bakterierna och hjÀrnan "pratar" med varandra genom nerver och kemiska signaler. Mikrobiomet interagerar ocksÄ med immunceller som i sin tur interagerar med hjÀrnan. Det har exempelvis visats i tidigare studier att de med parkinson har avvikande tarmbakterier frÄn de som inte har parkinson.

HjÀrnan reparerades

Men det forskarna fokuserade pÄ i ovan nÀmnda studie var att se om Äldersrelaterade besvÀr minskade med transplantation av ungt mikrobiom till Àldre möss. Forskarna lÀt de möss som blivit matade med avföringsbaktier utföra olika tester för att mÀta sÄdant som arbetsminne, igenkÀnningsminne, spatial inlÀrning, nivÄ av Ängest, vilja att utforska samt social förmÄga. Det senare avgjorde man genom att mÀta mÀngden tid mössen ville spendera med en annan mus.Utöver detta undersökte man mössens fysiska hjÀrnor, för att bland annat titta pÄ tillvÀxten av nya hjÀrnceller.

Resultatet blev bland annat att de mössen som fÄtt transplanterad mikrobiom blev socialar och trots att det inte fanns nÄgra tydliga skillnader mellan de gamla och unga mössens vilja att utforska en miljö, blev de transplanterade mössen mer benÀgna att utforska, vilken kan indikera att deras ÄngestnivÄ sjönk. Det visade sig ocksÄ att de Àldre mössens hjÀrnor blivit delvis restuarerade frÄn Älderseffekter och minnet förbÀttrades.

Neurologen John Cryan, pÄ University of Cork, som ledde studien sÀger i en kommentar till tidningen Science:
– Det Ă€r nĂ€stan som om vi kunnat trycka pĂ„ spola tillbaka knappen pĂ„ Ă„ldersprocessen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.