Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Återvinningsbart material förvandlar saltvatten till dricksvatten pĂ„ 30 minuter

💧 Återvinningsbart material förvandlar saltvatten till dricksvatten pĂ„ 30 minuter

Om vi kan hitta ett skalbart sÀtt att avsalta havsvatten skulle vattenbristen vara ett minne blott i mÄnga delar av vÀrlden. MOF-material kan vara vÀgen dit.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

TillgÄng till rent dricksvatten Àr en vÀxande utmaning för mÄnga samhÀllen. Om vi kan hitta ett skalbart sÀtt att avsalta havsvatten skulle vattenbristen vara ett minne blott i mÄnga delar av vÀrlden. Det hÀr Àr ingen enkel uppgift men det har gjorts stora framsteg inom omrÄdet de senaste Ären.

MOF, eller metal-organic framework, Àr ett material som Àr mycket lovande, visar bland annat en studie publicerad i Science Advances. Materialet kan filtrera föroreningar ur havsvatten och generera stora mÀngder sötvatten med mindre energi Àn andra avsaltningsmetoder.

MOF-material Àr extremt porösa och kan spridas för att tÀcka stora ytor. Faktum Àr att det Àr det material som har den största inre ytan av nÄgot kÀnt material. Utvikt kan ett enda gram av materialet teoretiskt tÀcka en fotbollsplan. Det Àr denna komplicerade inre struktur som gör MOF perfekt för att fÄnga, lagra och slÀppa igenom molekyler. Ny forskning om materialet visar att det kan fungera som koldioxidutslÀppsvampar och kemiska sensorer. Eftersom de fungerar sÄ bra för att fÄnga smÄ molekyler och partiklar Àr de ocksÄ utmÀrkta för att rena vatten.

Klart pÄ 30 minuter

Teamet som ligger bakom studien anvÀnde en MOF med namnet PSP-MIL-53 och fÄngade upp salt och föroreningar i brÀckt vatten och havsvatten. Inom 30 minuter kunde materialet reducera den totala mÀngden upplösta fasta Àmnen i saltvattnet frÄn 2233 delar per miljon (ppm) till under 500 ppm. Det hÀr Àr lÄngt under de 600 ppm som VÀrldshÀlsoorganisationen WHO rekommenderar för sÀkert dricksvatten.

MOF kunde producera sÄ mycket som 139,5 liter sötvatten per kilo material varje dag och kan snabbt och enkelt rengöras för ÄteranvÀndning genom att placera det i solljus.

Andra avsaltningstekniker som termisk avsaltning och omvÀnd osmos har nackdelar som hög energiförbrukning eller tung kemisk anvÀndning.

För nÀrvarande Àr omvÀnda osmosmembran den vanligaste tekniken för vattenfiltrering och de fungerar enligt en ganska enkel princip. Membranets porer Àr tillrÀckligt stora för att vattenmolekyler ska kunna passera men för smÄ för de flesta föroreningar. Problemet Àr att dessa system krÀver att vatten pumpas genom relativt högt tryck för att fungera. Det krÀvs alltsÄ mycket energi.

BĂ„de rent dricksvatten och litium

Forskarna tror att deras MOF-metod Àr den mest effektiva metoden hittills i frÄga om tid, kostnad och energiÄtgÄng. Möjligheten att skapa dricksvatten frÄn saltvatten med bara ett ÄteranvÀndbart material och solljus kan vara revolutionerande för att tillgodose framtidens behov av dricksvatten.

Men rent dricksvatten Àr faktiskt inte den enda slutprodukten av MOF-membranet. Litium Àr mycket efterfrÄgat pÄ grund av litiumjonbatterierna som driver allt frÄn smartphones till elbilar. Dessa joner lÀmnas kvar i den svampiga strukturen, redo att tas till vara.

SÄ det Àr inte bara dricksvatten MOF-materialet kan lösa. Kanske kan det ocksÄ förse oss med material till framtidens batterier.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.