Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📝 AI gör det möjligt för förlamade att skriva med tankekraft

📝 AI gör det möjligt för förlamade att skriva med tankekraft

Forskare har nÀstan fördubblat hastigheten med vilken helt förlamade patienter kan kommunicera med omvÀrlden.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

MĂ€nniskor som Ă€r ”inlĂ„sta”, det vill sĂ€ga helt förlamade pĂ„ grund av stroke eller neurologisk sjukdom, har svĂ„rt att kommunicera till och med enstaka meningar.

Elektroder implanterade i en del av hjÀrnan, som Àr involverade i rörelse, har gjort det möjligt för vissa förlamade patienter att flytta en markör och vÀlja bokstÀver pÄ skÀrmen med sina tankar. AnvÀndare har skrivit upp till 39 tecken per minut, men det Àr fortfarande ungefÀr tre gÄnger lÄngsammare Àn naturlig handskrift.

I de nya experimenten förestÀllde sig en patient, som Àr förlamad frÄn nacken och ner, i stÀllet att flytta armen för att skriva varje bokstav i alfabetet. Denna hjÀrnaktivitet hjÀlpte till att trÀna en datormodell, ett sÄ kallat neuralt nÀtverk. Modellen tolkade kommandona, spÄrade den avsedda banan för hans förestÀllda pennspets och skapade skapade bokstÀver.

SÄ smÄningom kunde datorn lÀsa upp patientens förestÀllda meningar med ungefÀr 95 procents noggrannhet med en hastighet av cirka 66 tecken per minut, rapporterade forskarlaget pÄ Ärsmötet för Society for Neuroscience.

Forskarna förvÀntar sig att hastigheten ökar med mer trÀning. NÀr de förfinar tekniken kommer de ocksÄ att anvÀnda sina neurala inspelningar för att bÀttre förstÄ hur hjÀrnan planerar och orkestrerar finmotoriska rörelser.

Patienten förestÀllde sig att skriva varje bokstav i alfabetet. Bild: Frank Willett

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.