Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 35 företag och akademiska institutioner tĂ€vlar om att skapa ett coronavaccin i rekordfart

💉 35 företag och akademiska institutioner tĂ€vlar om att skapa ett coronavaccin i rekordfart

Aldrig har utvecklingen av ett nytt vaccin gÄtt sÄ fort. Minst 35 kandidater Àr igÄng, flera Àr i kliniska studier pÄ mÀnniskor, och förhoppningen Àr ett klart vaccin om 18 mÄnader.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Över 35 företag och akademiska institutioner tĂ€vlar om att skapa ett vaccin för att stoppa coronapandemin. Minst fyra av dem har redan kandidater som de har testat pĂ„ djur. Minst ett av dessa, producerad av det Bostonbaserade bioteknikföretaget Moderna, har redan gĂ„tt in i en fas dĂ€r vaccinet testas pĂ„ mĂ€nniskor. Det pĂ„gĂ„r Ă€ven utveckling av vaccin i Sverige. Lundaföretaget Red Glead Discovery tror att de har en kandidat att gĂ„ vidare med i augusti eller september.

Utvecklingen gÄr nu mycket fort. Förklaringen till detta Àr till stor del tack vare tidiga kinesiska anstrÀngningar att sekvensera det genetiska materialet frÄn Sars-CoV-2, viruset som orsakar COVID-19. Kina delade sekvensen i början av januari vilket gjorde det möjligt för forskargrupper runt om i vÀrlden att lÄta vÀxa det levande viruset och studera hur det invaderar mÀnskliga celler och gör oss sjuka.

"Prototyp"-patogener gav försprÄng

Men det finns ocksĂ„ en annan anledning till att man kommit igĂ„ng sĂ„ fort. Även om ingen kunde ha förutspĂ„tt att nĂ€sta infektionssjukdom som hotar vĂ€rlden skulle orsakas av ett coronavirus, influensa anses i allmĂ€nhet utgöra den största risken för pandemi, har vaccinologer i förvĂ€g börjat jobba med "prototyp”-patogener.

– Att vi har varit sĂ„ snabba pĂ„ att ta fram dessa kandidater bygger mycket pĂ„ tidigare arbete med att förstĂ„ hur man utvecklar vacciner för andra coronavirus, sĂ€ger Richard Hatchett, VD för den Oslobaserade ideella organisationen Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, eller Cepi, till The Guardian.

Coronavirus har orsakat tvÄ andra nyligen förekommande epidemier: severe acute respiratory syndrome, eller Sars, i Kina mellan 2002 och 2004 och Middle East respiratory syndrome, eller Mers, som började i Saudiarabien 2012.

I bÄda dessa fall pÄbörjades arbetet med vaccin som senare skrotades nÀr en större epidemi uteblev. Ett företag, Maryland-baserade Novavax, har nu ÄteranvÀnt ett av de vaccin som pÄbörjats för att istÀllet rikta in det mot Sars-CoV-2. De hÀvdar att de har flera kandidater redo att testas pÄ mÀnniskor under vÄren. Moderna byggde under tiden pÄ tidigare arbete med Mers-viruset som utfördes vid US National Institute of Allergy and Infectious Diseases i Bethesda, Maryland.

This illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), reveals ultrastructural morphology exhibited by coronaviruses. Note the spikes that adorn the outer surface of the virus, which impart the look of a corona surrounding the virion, when viewed electron microscopically. A novel coronavirus, named Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), was identified as the cause of an outbreak of respiratory illness first detected in Wuhan, China in 2019. The illness caused by this virus has been named coronavirus disease 2019 (COVID-19).
Photo by CDC / Unsplash

Sars-CoV-2 delar nÄgonstans mellan 80 och 90 procent av det genetiska materialet frÄn Sars-viruset, vilket förklarar namnet pÄ det nya coronaviruset. BÄda bestÄr av en remsa av ribonukleinsyra, eller RNA, inuti en sfÀrisk proteinkapsel som Àr tÀckt med "spikar". Spikarna lÄser sig vid receptorer pÄ ytan av celler som beklÀr den mÀnskliga lungan, det handlar om samma typ av receptor i bÄda fallen, vilket gör att viruset kan bryta sig in i cellen. VÀl inne kapar den cellens reproduktionsmaskineri för att producera fler kopior av sig sjÀlv innan den bryter ut ur cellen igen och dödar den i processen.

I princip fungerar alla vaccin pÄ samma sÀtt

I princip fungerar alla vaccin pÄ samma sÀtt. De presenterar en del av eller hela patogenen för det mÀnskliga immunsystemet, vanligtvis i form av en injektion och i en lÄg dos, för att fÄ systemet att producera antikroppar mot patogenen. Antikroppar Àr ett slags minne som vÄrt immunsystem har och som efter att ha framkallats en gÄng snabbt kan mobiliseras igen om personen utsÀtts för viruset i dess naturliga form.

Traditionellt har immunisering Ästadkommits genom anvÀndning av levande men försvagade former av viruset, eller en del av eller hela viruset efter att det har inaktiverats av vÀrme eller kemikalier. Men bÄda metoderna har nackdelar. Den levande formen av viruset kan fortsÀtta att utvecklas i vÀrden vilket potentiellt kan Äterskapa en del av dess virulens och göra mottagaren sjuk.

En del av vaccinprojekten som nu Àr igÄng för att motverka COVID-19 anvÀnder de hÀr beprövade metoderna medan andra anvÀnder modernare teknik. Ett sÄdant exempel Àr just Moderna som istÀllet bygger vaccin pÄ genetiska instruktioner baserat pÄ budbÀrar-RNA, eller mRNA.

Tre faser i kliniska studier

De kliniska studier som nu pÄbörjas sker vanligtvis i tre faser. Den första, som involverar ett dussintal friska frivilliga, testar vaccinet ur sÀkerhetssynpunkt och övervakar eventuella negativa effekter. Den andra, som hundratals personer som vanligtvis befinner sig i en del av vÀrlden som drabbats av sjukdomen, undersöker hur effektivt vaccinet Àr, och i den tredje och sista fasen görs samma sak men omfattar flera tusen personer. MÄnga kandidater slÄs ut i de hÀr faserna och oftast finns bara ett fÄtal kvar i slutÀndan.

Det finns ett antal olika skÀl till att mÄnga kandidater försvinner. Antingen Àr vaccinet osÀkert eller ineffektivt, eller bÄde och. Det Àr viktigt att sÀkerstÀlla att vaccinet verkligen har god effekt och det hÀr Àr det frÀmsta skÀlet till att kliniska prövningar inte kan hoppas över eller pÄskyndas. Det som kan snabba upp processen Àr om tillsynsmyndigheterna har godkÀnt liknande produkter tidigare. Det Ärliga influensavaccinet Àr ett exempel pÄ detta dÀr det finns en slags stomme klar och endast en eller ett fÄtal moduler mÄste uppdateras varje Är.

Förhopping om vaccin om 18 mÄnader

DessvÀrre Àr ju Sars-CoV-2 en helt ny patogen hos mÀnniskor och det innebÀr att mÄnga av de tekniker som anvÀnds för att bygga vacciner ocksÄ Àr relativt otestade. Inget vaccin tillverkat av genetiskt material, vilket Àr Modernas angreppssÀtt, har hittills godkÀnts. Det hÀr innebÀr att vaccinkandidaterna för COVID-19 mÄste behandlas som helt nya vacciner.

Det Àr av dessa skÀl som det hittills har tagit upp mot ett decennium att ta en vaccinkandidat hela vÀgen frÄn prototyp till godkÀnnande enligt rÄdande lagstiftning. Men, med det sagt gÄr utveckligen oerhört fort just nu, det gÀller bara att ha rimliga förvÀntningar.  Förhoppningen Àr att ha ett vaccin klart om ungefÀr 18 mÄnader, vilket i sammanhanget Àr extremt snabbt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.