Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 Musk annonserar klimattĂ€vling - priset Ă€r 50 miljoner dollar

🏆 Musk annonserar klimattĂ€vling - priset Ă€r 50 miljoner dollar

Elon Musk har gÄtt samman med XPRIZE i tÀvling med rekordstor prispott. För att vinna behöver du uppfinna en effektiv uppfÄngare av koldioxid.

Erik Almqvist
Erik Almqvist

Dela artikeln

Elon Musk annonserade tidigare i Är att han ska donerar 100 miljoner dollar för att bekÀmpa klimatförÀndringarna. Nu har han gÄtt ihop med XPRIZE, som Àr en ideell stiftelse, för att ta nÀsta steg. Tillsammans ordnar de en tÀvling som vem som helst att vara med i, om vem som kan ta fram den bÀsta lösningen för att lagra och fÄnga in koldioxid.  

SamhÀllen vÀrlden över hÄller pÄ att stÀlla om och flera av vÀrldens största utslÀppare har meddelat att de ska vara utslÀppsfria i mitten av Ärhundradet. Klimatsamtalen gÄr heta: USA:s president Joe Biden bjöd nyligen in till en konferens med vÀrldsledare om klimatet och i november i Är hÄlls FN:s klimatkonferens (COP26) i Glasgow för att fortsÀtta arbetet med Parisavtalet.

FN:s expertorgan (IPCC) rÀknar med att mÀnskligheten mÄste minska utslÀppen med ungefÀr 10 gigaton per Är för att nÄ mÄlet om att temperaturhöjningen inte ska överstiga 2 grader Celsius, till 2050. En stor utmaning med andra ord.

Det Àr bakgrunden till att Elon Musk och XPRIZE har anordnat en klimattÀvling med en prispott pÄ upp emot 50 miljoner dollar. Det Àr den största prispotten i en liknande tÀvling nÄgonsin. TÀvlingen öppnade pÄ Earth Day den 22 april och pÄgÄr i fyra Är. MÄlet Àr ta fram en teknik som har en kapacitet att avlÀgsna stora mÀngder koldioxid frÄn vatten eller luft.

SÄ gÄr tÀvling till

TĂ€vlingen Ă€r uppdelad i tvĂ„ faser dĂ€r lagen först mĂ„ste visa upp tekniken för hur deras koldioxidinfĂ„ngning ska fungera i en mindre skala. Alla tekniker som möjliggör att man uppnĂ„r negativa utslĂ€pp har möjlighet att vinna. Domarna kommer efter ett Ă„r dela ut ett flertal ”mindre” prispengar pĂ„ en miljon dollar till de lag som gjort bĂ€st ifrĂ„n sig.

För att vinna det stora priset om 50 miljoner dollar sÄ mÄste lagen kunna presentera en fungerande lösning i full skala som kan fÄnga in minst 1000 ton per Är och de mÄste ocksÄ visa pÄ en trovÀrdig modell för hur kapaciteten skall kunna skalas upp till gigaton i framtiden.

LÄter det lÀtt? DÄ kan du registrera ditt bidrag idag!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.