Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇸🇪 Volvo lanserar världens första fordon av fossilfritt stål

🇸🇪 Volvo lanserar världens första fordon av fossilfritt stål

Nu visar Volvo Group världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål – en 8,2 ton tung fyrhjulig helelektrisk dumper gjord för användning i gruvor och stenbrott.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

I augusti levererade SSAB världens första fossilfria stål till Volvokoncernen. Det var en avgörande händelse i skiftet mot förnybar energi.

Nu visar Volvo Group världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål. Det är en fyrhjulig helelektrisk dumper gjord för användning i gruvor och stenbrott.

Förutom att fordonet på 8,2 ton är tillverkat av fossilfritt stål är det också autonomt och följer en förprogrammerad väg för att transportera material på en arbetsplats.

Detta initiativ med SSAB sätter riktningen mot en fossilfri framtid. Precis som världens nationer samlas på COP26 för att ta itu med klimatförändringarna, så måste organisationer och industrier också samarbeta för att utveckla innovativa nya lösningar för en utsläppsfri framtid, säger Martin Lundstedt, VD och koncernchef för Volvo Group i ett pressmeddelande.

Vid evenemanget där fordonet visades upp meddelades att det 2022 skulle lanseras ytterligare produkter i form av konceptfordon och komponenter tillverkade av fossilfritt stål. Småskalig serieproduktion är planerad till 2022 och kommer sedan att följas av massproduktion, beroende på tillgången på stål från SSAB. SSAB:s mål är att kunna börja massproducera sitt fossilfria stål 2026.

Världens första fordon tillverkat med SSAB:s fossilfria stål är en verklig milstolpe. Vårt samarbete med Volvo Group visar att en grön omställning är möjlig och ger resultat, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef på SSAB.

Tillsammans kommer vi att fortsätta minska klimatpåverkan ända fram till slutkunden samtidigt som vi säkerställer att våra kunder får stål av hög kvalitet. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med Volvo Group inom forskning och utveckling för att producera fler fossilfria stålprodukter, säger han vidare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.