Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇾đŸ‡Ș Volvo lanserar vĂ€rldens första fordon av fossilfritt stĂ„l

🇾đŸ‡Ș Volvo lanserar vĂ€rldens första fordon av fossilfritt stĂ„l

Nu visar Volvo Group vĂ€rldens första fordon tillverkat av fossilfritt stĂ„l – en 8,2 ton tung fyrhjulig helelektrisk dumper gjord för anvĂ€ndning i gruvor och stenbrott.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

I augusti levererade SSAB vÀrldens första fossilfria stÄl till Volvokoncernen. Det var en avgörande hÀndelse i skiftet mot förnybar energi.

Nu visar Volvo Group vÀrldens första fordon tillverkat av fossilfritt stÄl. Det Àr en fyrhjulig helelektrisk dumper gjord för anvÀndning i gruvor och stenbrott.

Förutom att fordonet pÄ 8,2 ton Àr tillverkat av fossilfritt stÄl Àr det ocksÄ autonomt och följer en förprogrammerad vÀg för att transportera material pÄ en arbetsplats.

– Detta initiativ med SSAB sĂ€tter riktningen mot en fossilfri framtid. Precis som vĂ€rldens nationer samlas pĂ„ COP26 för att ta itu med klimatförĂ€ndringarna, sĂ„ mĂ„ste organisationer och industrier ocksĂ„ samarbeta för att utveckla innovativa nya lösningar för en utslĂ€ppsfri framtid, sĂ€ger Martin Lundstedt, VD och koncernchef för Volvo Group i ett pressmeddelande.

Vid evenemanget dÀr fordonet visades upp meddelades att det 2022 skulle lanseras ytterligare produkter i form av konceptfordon och komponenter tillverkade av fossilfritt stÄl. SmÄskalig serieproduktion Àr planerad till 2022 och kommer sedan att följas av massproduktion, beroende pÄ tillgÄngen pÄ stÄl frÄn SSAB. SSAB:s mÄl Àr att kunna börja massproducera sitt fossilfria stÄl 2026.

– VĂ€rldens första fordon tillverkat med SSAB:s fossilfria stĂ„l Ă€r en verklig milstolpe. VĂ„rt samarbete med Volvo Group visar att en grön omstĂ€llning Ă€r möjlig och ger resultat, sĂ€ger Martin Lindqvist, VD och koncernchef pĂ„ SSAB.

– Tillsammans kommer vi att fortsĂ€tta minska klimatpĂ„verkan Ă€nda fram till slutkunden samtidigt som vi sĂ€kerstĂ€ller att vĂ„ra kunder fĂ„r stĂ„l av hög kvalitet. Vi ser fram emot att fortsĂ€tta arbeta med Volvo Group inom forskning och utveckling för att producera fler fossilfria stĂ„lprodukter, sĂ€ger han vidare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.