Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ« Vacker ekoskola skyddar elever frĂ„n ökenhetta

đŸ« Vacker ekoskola skyddar elever frĂ„n ökenhetta

I Jaisalmer, en stad i Indien, mÄste eleverna uthÀrda skyhöga temperaturer för att gÄ i skolan. En nybyggd skola, Rajkumari Ratnavati Girls School, har en smart design som hÄller skolan och eleverna svala utan luftkonditionering.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Kvinnlig lÀskunnighet rankas under 40% i den nordvÀstra delen av staden Jaisalmer. Personalen pÄ den nya ekoskola planerar att Àndra pÄ detta. Vanligtvis mÄste eleverna tÄla temperaturer pÄ 45 grader Celsius nÀr de gÄr i skolan. Den nya skolan har designats för att vara sval utan luftkonditionering.

Skolan Àr designad av New York-baserade arkitekten Diana Kellog och Àr vÀrd för över 400 elever i Äldrarna 4 till 16 Är. PÄ grund av skolans unika ovala struktur kan eleverna studera i fred utan att bli distraherade av vÀrmen eller de vanligt förekommande sandstormarna.

– Som en kvinnlig arkitekt som designar för kvinnor tittade jag pĂ„ feminina symboler frĂ„n olika kulturer och specifikt symboler för styrka. Jag landade till slut med den hĂ€r ovala formen som Ă€r representativ för kvinnlighet och som resonerade med mig som symbol för oĂ€ndlighet. Jag visste att jag ville göra en byggnad som bĂ„de smĂ€lte in i och vĂ€xte upp ur det naturliga landskapet, ungefĂ€r som Jaisalmer-sandstenen sjĂ€lv, sa Kellogg till Dezeen.

Mitt i skolan finns en innergÄrd och mellan yttervÀggarna och innergÄrdens vÀggar finns klassrummen.

– Jag ville att designen av skolan skulle ge skugga för flickorna pĂ„ innergĂ„rden. Ellipsformen verkade vara det mest naturliga sĂ€ttet att göra detta pĂ„, sa Kellogg.

PÄ skolans tak finns solpaneler som bÄde driver byggnaden och ger ett skuggande tak. Geotermiska energisystem hÄller platsen sval och kalkputs pÄ innervÀggarna hÄller dem isolerade. Inte nog med det, över hela skolan finns system som samlar in och Ätervinner regnvatten.

Euronews.green skriver att "jalis (perforerade stenstrukturer) skyddar eleverna frÄn sandstormarna som ofta piskar genom omrÄdet samtidigt som de slÀpper in naturligt solljus."

Skolan byggdes med hjÀlp av lokal arbetskraft som anvÀnde sandsten frÄn omrÄdet. Detta gynnade den lokala ekonomin samtidigt som det stÀrkte skolprojektet ur ett hÄllbarhetsperspektiv.

Bild: Vinay Panjwani via Dezeen


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.