Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏫 Vacker ekoskola skyddar elever från ökenhetta

🏫 Vacker ekoskola skyddar elever från ökenhetta

I Jaisalmer, en stad i Indien, måste eleverna uthärda skyhöga temperaturer för att gå i skolan. En nybyggd skola, Rajkumari Ratnavati Girls School, har en smart design som håller skolan och eleverna svala utan luftkonditionering.

Linn Winge
Linn Winge

Kvinnlig läskunnighet rankas under 40% i den nordvästra delen av staden Jaisalmer. Personalen på den nya ekoskola planerar att ändra på detta. Vanligtvis måste eleverna tåla temperaturer på 45 grader Celsius när de går i skolan. Den nya skolan har designats för att vara sval utan luftkonditionering.

Skolan är designad av New York-baserade arkitekten Diana Kellog och är värd för över 400 elever i åldrarna 4 till 16 år. På grund av skolans unika ovala struktur kan eleverna studera i fred utan att bli distraherade av värmen eller de vanligt förekommande sandstormarna.

– Som en kvinnlig arkitekt som designar för kvinnor tittade jag på feminina symboler från olika kulturer och specifikt symboler för styrka. Jag landade till slut med den här ovala formen som är representativ för kvinnlighet och som resonerade med mig som symbol för oändlighet. Jag visste att jag ville göra en byggnad som både smälte in i och växte upp ur det naturliga landskapet, ungefär som Jaisalmer-sandstenen själv, sa Kellogg till Dezeen.

Mitt i skolan finns en innergård och mellan ytterväggarna och innergårdens väggar finns klassrummen.

– Jag ville att designen av skolan skulle ge skugga för flickorna på innergården. Ellipsformen verkade vara det mest naturliga sättet att göra detta på, sa Kellogg.

På skolans tak finns solpaneler som både driver byggnaden och ger ett skuggande tak. Geotermiska energisystem håller platsen sval och kalkputs på innerväggarna håller dem isolerade. Inte nog med det, över hela skolan finns system som samlar in och återvinner regnvatten.

Euronews.green skriver att "jalis (perforerade stenstrukturer) skyddar eleverna från sandstormarna som ofta piskar genom området samtidigt som de släpper in naturligt solljus."

Skolan byggdes med hjälp av lokal arbetskraft som använde sandsten från området. Detta gynnade den lokala ekonomin samtidigt som det stärkte skolprojektet ur ett hållbarhetsperspektiv.

Bild: Vinay Panjwani via Dezeen


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter