Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’© Toaletten som förvandlar bajs till energi

đŸ’© Toaletten som förvandlar bajs till energi

Har du nÄgonsin sett ditt bajs som nÄgot vÀrdefullt som kan generera energi och till och med ge dig pengar? Enligt forskare i Sydkorea kan det hÀr vara framtiden.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Ett team av forskare vid Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) har experimenterat med mÀnsklig avföring. I en paviljong pÄ campus har de placerat tre experimentella toaletter. En av dessa, som kallas BeeVi-toaletten, samlar in bajs och gör biogas av den. Avföringen överförs till en reaktor som förvandlar den till biogas, och frÄn biogasen extraherar forskarna metan och koldioxid. MÄlet Àr att anvÀnda kraftkÀllan för att vÀrma byggnader och driva en buss.

"BeeVi" Àr vattenfri, och vid anvÀndning belönar den Àven besökaren med en kryptovaluta som heter Ggool. I en rapport skriver forskarna att de vill förÀndra mÀnniskors uppfattning om avföring, och de tÀnker ocksÄ pÄ toalettbesöket och avföringens bidrag i en bredare, filosofisk mening. De skriver:

"I synnerhet utgör det faktum att alla kan tillhandahÄlla mer eller mindre lika mycket avföring som en energikÀlla, en underliggande grund för det samhÀlleliga vÀlfÀrdssystemet. Alla har samma rÀtt att nyttja det gemensamma energiförsörjningssystemet eftersom han eller hon kan tillhandahÄlla grundmaterialet till alternativa energiformer. "

Forskarna förestÀller sig till och med ett litet samhÀlle byggt i formen av en hexagon dÀr samhÀllets avföring anvÀnds som en energikÀlla och avföringsvalutan, FSM, anvÀnds för betalningar. I rapporten skriver de om samhÀllet de förestÀller sig:

"Till exempel sker produktion vid biocentret som genererar bioenergi, monetÀra aktiviteter Àger rum vid en gyllene bank dÀr invÄnare byter avföring mot FSM, och lokal matproduktion sker i en samhÀllets farm."


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.