Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§±Tegelstenar kan anvĂ€ndas till energilagring

đŸ§±Tegelstenar kan anvĂ€ndas till energilagring

Behandlade tegelstenar förvandlas till superkondensatorer. Genom att fylla teglets “porer” med en ledande polymer kan man lagra energi i exempelvis tegelmurar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ny Teknik skriver att en nyckfull energiproduktion mÄste omvandlas till en jÀmn distribution om vÀrlden ska kunna luta sig mot sol- och vindkraft. Det krÀver en storskalig energilagring som inte Àr sÄ dyr. Washington University i St Louis har utvecklat en anpassning av vanliga tegelstenar som gör att dessa kan lagra energi. Forskarna har omvandlat dem till superkondensatorer (universitetet publicerade sitt arbete i Nature).

Efter att ha studerat teglets nanostruktur fylldes porerna i teglet med en Änga och hettades upp till 160 grader celsius. Tegelstenarna kom ut ur ugnen tÀckta med en belÀggning som var strömledande. För att stenarna inte ska kunna kortsluta varandra nÀr de staplas skiljde forskarna dem Ät med tunna lager polypropylen.

Forskaren Julio D'Arcy skriver pÄ universitetets hemsida:

– I det hĂ€r arbetet har vi utvecklat en belĂ€ggning av den ledande polymeren PEDOT, som bestĂ„r av nanofibrer som penetrerar tegelstenens inre porösa nĂ€tverk. PolymerbelĂ€ggningen förblir fĂ„ngad i tegelstenen och tjĂ€nar dĂ€r som en jon-svamp som lagrar och leder elektricitet.

Under ett test kopplades tvÄ tegelstenar till ett AAA-batteri med koppartrÄd. Efter ca en minut var teglet tillrÀckligt laddat för att driva en LED-lampa i elva minuter. Teamet tror att 50 uppkopplade tegelstenar ska kunna hÄlla igÄng en belysning motsvarande tre watt i cirka 50 minuter.

I nulĂ€get förvĂ€ntar sig forskarna att “prototypen” ska kunna laddas 10 000 gĂ„nger och fortfarande behĂ„lla ungefĂ€r 90% av sin ursprungliga kapacitet. Forskarnas mĂ„l Ă€r att “kondensatortegelstenen” ska kunna leverera 100 000 laddningar.

I motsats till batterier har superkondensatorer prestandan att kvickt ge ifrÄn sig stora energimÀngder och laddas om snabbt igen. Svagheten, jÀmfört med vanliga batterier, Àr att energimÀngden per kilo Àr lÀgre. Dock innebÀr ett byggmaterial som detta ÀndÄ möjligheter för bland annat villaÀgare att tillvarata egen elproduktion sÄsom solenergi.

Tack vare denna revolutionerande uppfinning kommer solenergi kunna lagras pÄ tomten och anvÀndningen av batterier att minska.

Foto: D’Arcy laboratory


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.