Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Svenska folket slår rekord i insamlade förpackningar 2020

♻️ Svenska folket slår rekord i insamlade förpackningar 2020

Det svenska folket slog rekord i insamlade förpackningar under 2020. Pandemin och ändrade vanor tycks vara orsaken.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Mängden förpackningar som lämnats för återvinning 2020 ökade med 8% från 2019, vilket är ett rekord gentemot tidigare år. Anledningen är mest troligt de ändrade vanor som pandemin förde med sig. Insamlingsstatistiken visar att man per person lämnade in cirka 62 kilo förpackningar och tidningar under 2019 och under 2020 ungefär 64 kilo. Totalt sett samlades 660 828 ton tidningar och förpackningar in. Det motsvarar 2,4 miljoner fyllda återvinningsbehållare. Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) sade till Recyclingnet:

– Förra året var ett rekordår för insamlingen av förpackningar. För att skapa ett mer cirkulärt samhälle måste vi se till att ta hand om de resurserna vi förbrukar och det är fantastiskt att se att engagemanget för återvinning fortsätter att öka.

Recyclingnet skriver att statistiken är baserad på den volym förpackningar hushållen i Sverige lämnat in för återvinning via FTI:s återvinningsstationer och fastighetsnära insamling.

De typer av förpackningar som ökat mest är pappersförpackningar med en ökning på 16% och metall- och plastförpackningar med 11%. Veronica Foberg Gustafsson berättar:

– De förändringar som pandemin medför, som hemarbete, ökad näthandel och att allt fler lagar mer mat hemma har lett till en ökning av mängden förpackningar och det är fint att se att våra återvinningsvanor går hand i hand med våra nya beteenden i pandemin. Varje insamlad förpackning gör skillnad.

Foto: FTI AB via Recyclingnet


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.