Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„Ź Storbritanniens största vertikala farm pĂ„börjar första skörden

đŸ„Ź Storbritanniens största vertikala farm pĂ„börjar första skörden

Storbritanniens största vertikala odling anvÀnder bara naturligt ljus för att fÄ grödorna att vÀxa. Nu ska de skörda för första gÄngen.

Linn Winge
Linn Winge

Denna vertikala odling anvÀnder endast naturligt ljus för fotosyntes och vÀrme. Shockingly Fresh anvÀnder en typ av vertikalt jordbruk som kan producera fyra gÄnger mer mat Àn vanligt jordbruk. Deras metod krÀver mycket mindre elektricitet Àn de typer av vertikalt jordbruk som förlitar sig pÄ artificiella LED-ljus.

– Det Ă€r i slutĂ€ndan bĂ€ttre för miljön. Jag kan inte sĂ€ga att det Ă€r koldioxidneutralt men det Ă€r inte sĂ„ koldioxidkrĂ€vande som en vertikal LED-belyst odling skulle vara, sĂ€ger Nick Green, utvecklingschef för Shockingly Fresh, till The Guardian.

Eftersom Shockingly Fresh anvÀnder naturligt ljus sÄ kan odlingen inte hÄlla igÄng produktionen dygnet runt, vilket odlingar som förlitar sig pÄ artificiellt ljus gör. Företaget betonar dock att de fortfarande matchar konsumenternas behov, samtidigt som de förbrukar mycket mindre el eftersom de utesluter artificiell belysning.

– Produktionen Ă€r inte helt linjĂ€r, som den skulle vara i en fullt upplyst vertikal gĂ„rd, men folk Ă€ter inte lika mycket sallad pĂ„ vintern som de gör pĂ„ sommaren, förklarade Nick Green.

VÀxthuset i Offenham stod klart i Är (2021) och producerar redan sallad och pak choy. Till vintern planerar företaget att odla jordgubbar. VÀxthuset tÀcker bara 1,2 ha, men kan fortfarande producera 2 miljoner salladshuvuden per Är. NÀsta projekt, som kommer bli hela 13 hektar, Àr fortfarande i planeringsfasen.

Innovativa lösningar för att producera mat nÀra konsumenterna, samtidigt som miljöaspekter fÄr ett stort utrymme, kan verkligen bidra till en mer optimistisk syn pÄ framtiden.

Bild: Shockingly Fresh via Good News Network

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.