Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Stendamm kan absorbera koldioxid frĂ„n atmosfĂ€ren

🌳 Stendamm kan absorbera koldioxid frĂ„n atmosfĂ€ren

Denna startup sÀtter sin tro till att sprida krossad basalt pÄ marken i skogar och över jordbruksmark för att minska överskottet av koldioxid i atmosfÀren.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

PÄ grund av klimatförÀndringar, och behovet att absorbera överskottet av koldioxid som redan finns i atmosfÀren, fokuserar mÄnga startups pÄ Äterplantering av skog som en lösning pÄ problemet. Ett startup-företag kan ha utarbetat en lösning som pÄskyndar processen. Samtidigt minskar metoden pressen kring att hitta tillrÀckligt med utrymme för att kunna plantera den enorma mÀngd trÀd som behövs för att suga koldioxid ur luften.

Future Forest Company försöker nĂ„got annorlunda: sprida krossad basalt (bergart) pĂ„ marken i skogar - antingen ek eller björk - pĂ„ den skotska ön Mull. Denna metod Ă€r kallas förstĂ€rkt vittring, “enhanced weathering”. Potentiellt kan denna metod fĂ„nga gigaton koldioxid om den anvĂ€nds pĂ„ jordbruksmark eller i skogar.

Tidigare jobbade Future Forest med att Ă„terplantera skogar, men teamet insĂ„g att det inte rĂ€cker med att bara Ă„terstĂ€lla skogar eller plantera mer trĂ€d. De bestĂ€mde sig för att utforska “enhanced weathering” som ett extra hjĂ€lpmedel. Jim Mann, grundaren av Future Forest sa till Fast Company:

– Problemet som man stöter pĂ„ med Ă„terplantering Ă€r skalan - i grund och botten finns det inte tillrĂ€ckligt med mark pĂ„ planeten för att avlĂ€gsna de koldioxidutslĂ€pp som vi behöver ta bort genom att endast Ă„terplantera skog.

Fast Company förklarade hur “enhanced weathering” kan pĂ„skynda en naturlig process: ”NĂ€r regn faller genom atmosfĂ€ren löser det upp koldioxid i luften och bildar en svag kolsyra. NĂ€r kolsyran möter basalt sĂ„ sker en kemisk reaktion och det bildas ett karbonatmineral som lagrar koldioxiden. Genom att krossa basalten och sprida ut dammet sĂ„ ökar den tillgĂ€ngliga ytan och pĂ„ sĂ„ vis blir det en större kontaktyta mellan regn och basalt och bindningen av koldioxid kan ske snabbare.”

– NĂ€r processen har intrĂ€ffat Ă€r koldioxiden lĂ„st i hundratusentals eller till och med miljoner Ă„r, sĂ€ger Mann.

Tidigare försök tyder pÄ att metoden fungerar. Detta nya projekt Àr dock det första som testar metoden pÄ ett mycket större omrÄde. Teamet bakom de nya testerna i Skottland förvÀntar sig att ha tidiga resultat om huruvida metoden fungerar eller inte. De kommer Àven att genomföra en lÄngsiktig studie för att se om det finns nÄgra ovÀntade effekter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.