Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•¶ Solglasögon gjorda av koldioxid

đŸ•¶ Solglasögon gjorda av koldioxid

Dessa solglasögon Àr tillverkade av koldioxid som har extraherats ur luften.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Modeindustrin har de senaste Ären sett en ökning av innovativa varumÀrken med mÄl att skapa hÄllbara accessoarer och klÀder. Ett av dessa företag Àr Pangaia - ett miljövÀnligt klÀdmÀrke.

Pangaia har nu skapat en begrÀnsad upplaga innovativa solglasögon. För att tillverka dessa har företaget samarbetat med nystartade Twelve, som skapar petrokemikalier med hjÀlp av toppmodern teknik.

Vanligtvis Àr polykarbonatlinserna i solglasögon tillverkade av fossila brÀnslen. Det som Àr unikt för solglasögonen Àr att de Àr tillverkade av  CO2 som insamlad frÄn luften.

– Vi letar alltid efter omrĂ„den dĂ€r vi kan ta avfallet och förvandla det till nĂ„got anvĂ€ndbart, sĂ€ger Amanda Parkes, innovationschef pĂ„ Pangaia, till Fast Company. Naturen fungerar som ett kretslopp, dĂ€r allt Ă„teranvĂ€nds, och vi bör efterlikna det i vĂ„r process kring produkter.

Pangaia arbetar normalt med vÀxtbaserade material. Att göra polykarbonatlinser av biobaserade material Àr dock mycket knepigt, förklarar Parkes.

– Polykarbonat Ă€r en avancerad plast som verkligen har fantastiska egenskaper nĂ€r det gĂ€ller hĂ„llbarhet.

Materialet Àr ungefÀr 10 gÄnger starkare Àn vanlig plast eller glas och det splittras inte om det gÄr sönder.

Solglasögonen som ingĂ„r i den begrĂ€nsade upplagan Ă€r relativt dyra. De kostar cirka 495 dollar per par. ÄndĂ„ kommer solglasögonen inte att vara den sista produkten Pangaia kommer att skapa med hjĂ€lp av Twelve’s teknik. Företaget planerar att utveckla och utöka sitt sortiment av produkter tillverkade av absorberad koldioxid.

Pangaia samarbetar inte bara med pionjÀrer som Twelve, utan ocksÄ med forskare som utvecklar nya tekniker som Ànnu inte finns pÄ marknaden.

– Vi Ă€r definitivt inte ett sĂ€songsbetonat företag, sĂ€ger Parkes.  SĂ„ vi kan ha lĂ„ngsiktiga relationer med företag inom bioteknik och ta del av dessa riktigt avancerade tekniska genombrott.

Bild: Pangaia


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.