Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Solenergi har blivit 89% billigare det senaste decenniet

☀️ Solenergi har blivit 89% billigare det senaste decenniet

Under det senaste decenniet har solenergi blivit 89% billigare. Kol- och oljeindustrins argument att satsning på förnybar energi är för dyrt håller inte längre. Speciellt när kolpriset i princip varit detsamma under 10 år.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Nyligen publicerade Our World in Data statistik för priser på olika typer av el. Det visar sig att priset på solenergi sjunkit 89% under det senaste decenniet.

Fast Company skrev en rapport baserad på statistiken från Our World in Data, där de rapporterade att priset på el från solpaneler sjönk från 359  till 40 dollar per megawattimme mellan år 2009 och 2019. Något som också noterades i rapporten var att kolets pris varit detsamma under det senaste decenniet. 2009 var priset per megawattimme 111 dollar och 2019 109 dollar.

Att solenergi blivit så mycket billigare är inte bara en bra sak för miljön, utan även för fattiga samhällen runt om i världen. Möjligheten till elektricitet på platser som varit utan blir en helt annan. Ökningen av solenergianvändning innebär fler arbetstillfällen, vilket ger nödvändig ekonomisk tillväxt till områden som behöver det.

Miljöintressen och ekonomiska intressen kommer lätt på kollisionskurs. För kol- och oljeindustrin handlar det trots allt bara om pengar. En av de främsta anledningarna till att fossila bränslen är en av de största energikällorna idag är att de en gång var det billigaste alternativet. Nu, när förnybara energikällor blir billigare, har vi även en ekonomisk anledning att ta ett steg bort från fossila bränslen. På det sättet ta ett steg mot en ljusare, bättre framtid.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.