Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌆 Skyskrapa i Taipei har en vertikal skog som absorberar koldioxid frĂ„n atmosfĂ€ren

🌆 Skyskrapa i Taipei har en vertikal skog som absorberar koldioxid frĂ„n atmosfĂ€ren

Skyskrapa i Taiwan kommer att inrymma trĂ€d, buskar och vĂ€xter som ett steg pĂ„ vĂ€gen för att absorbera â€œĂ¶verflödig koldioxid” frĂ„n atmosfĂ€ren.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

VÄr "urbana vÀrld" svarar för cirka 40% av vÀrldens koldioxidavtryck. För att rÀdda vÄr planet mÄste framtida byggnader ha den minsta möjliga negativa miljöpÄverkan. Vincent Callebaut Architectures inspirerades av detta under arbetet med Tao Zhu Yin Yuan-tornet.

Tao Zhu Yin Yuan-tornet Àr ett LEED Gold-certifierat skyskrapa i Taipei, Taiwan. (Certifieringen Àr en av vÀrldens ledande gröna certifieringar för byggnader.) Detta prisbelönta projekt har en vertikal skog skapad för att fungera som ett ekosystem som absorbera koldioxid för att mildra den globala uppvÀrmningen. Byggnaden blir vÀxtplats till 23 000 trÀd, buskar och mindre vÀxter. Dessa vÀxter planteras pÄ byggnadens terrasser, balkonger och markplan. Arkitekterna tror att tornets Ärliga koldioxidabsorberande kapacitet kommer att kunna nÄ cirka 130 ton.

Skyskrapan Àr ett bostadskomplex som liknar den dubbelhelix som Àr strukturen hos DNA. Byggnaden bestÄr av 20 vÄningar med lÀgenheter. The Optimist Daily skriver "FrÄn basen till toppen roterar varje vÄning successivt 4,5 grader, vilket resulterar i 90 graders skillnad frÄn basen till toppen." Tao Zhu Yin Yuan-tornet Àr planerat att vara fÀrdigt i slutet av 2021.

För att uppfylla LEED Gold-standarderna har byggnaden en dubbelfasad och solpaneler pÄ toppen av byggnaden, vilket sÀkerstÀller att byggnaden drivs med grön, förnybar energi. Tornet innehÄller ocksÄ skorstenar för naturlig ventilation, LED-belysning och system för Ätervinning av regnvatten. Arkitekterna förklarade för InHabitat:

– En byggnad ska vara en sĂ„ng till jorden och samexistera med miljön. En koldioxidabsorberande vertikal trĂ€dklĂ€dd byggnad Ă€r utan tvekan den mest djupgĂ„ende framsynta arkitekturen för framtida stĂ€der. Tao Zhu Yin Yuan tar upp en kamp mot den globala uppvĂ€rmningen genom praktisk handling, visar kĂ€rlek till trĂ€den och skogarna, tolkar djupet genom rymden och formger en hĂ„llbar tro.

Bild frÄn The Optimist Daily.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.