Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Satelliter observerar hĂ€lsan hos korallrev

🛰 Satelliter observerar hĂ€lsan hos korallrev

VÀrldens första globala, satellitbaserade övervakningssystem för korallrev kan spÄra globala korallblekning i nÀst intill realtid.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare har utformat ett övervakningsverktyg för korallrev och det Àr först i vÀrlden i sitt slag. Verktyget Àr avsett att spÄra - och förhoppningsvis bidra till att förhindra - korallblekning, vilket Àr en stort problem orsakat av den globala uppvÀrmningen.

För att övervaka korallblekning har forskare samarbetat i ett projekt vid namn Allen Coral Atlas, ett forskningsinitiativ utvecklat av Arizona State University (ASU), University of Queensland, National Geographic Society, Planet och Vulcan. Nyligen lanserades ett satellitbaserat observationsverktyg. Det nya systemet kan övervaka korallblekning i nÀst intill realtid och sedan presentera en övergripande bild av tendenser och förÀndringar i hÀlsan hos korallreven.

Allen Coral Atlas plattform som visar korall blekning utanför Nya Kaledoniens kust 26 April, 2021 Bild: Allen Coral Atlas

Enligt forskarna kan övervakningssystemet peka ut var bevarandeinsatser behövs genom att tillhandahÄlla viktig information som visar huruvida ett rev Àr stressat eller inte. Systemet kan ocksÄ informera om vilka rev som Àr mer benÀgna att pÄverkas av hÀndelser som marina vÀrmeböljor. Greg Asner, vd för Allen Coral Atlas och chef för ASU:s Center for Global Discovery and Conservation Science, sa i ett uttalande:

– FörmĂ„ga att övervaka förĂ€ndringar i korallrevens förhĂ„llanden har alltid varit ett tydligt, men utmanande, krav för att kunna fatta beslut om var vi ska anvĂ€nda vĂ„ra bĂ€sta restaurerings- och skyddsstrategier. Det nya övervakningssystemet Atlas Ă€r ett viktigt steg i vĂ„rt försök att hĂ„lla koll pĂ„ reven pĂ„ global skala och likvĂ€l med extraordinĂ€ra detaljer, vilka behövs för att genomföra progressiva Ă„tgĂ€rder.

Projektet anvÀnder satellitbilder med hög upplösning, vilka tillhandahÄlls dagligen frÄn det amerikanska företaget Planet. Bilderna körs genom en algoritm som hjÀlper till att kartlÀgga friska koraller samt vilka rev som verkar stressade.

– Denna övervakning hjĂ€lper oss att för första gĂ„ngen se var och i vilken utstrĂ€ckning korallblekning sannolikt kommer att förekomma, liksom var blekning inte sker, sĂ„ att vi kan identifiera mer uthĂ„lliga rev. Systemet Ă€r resultatet av Ă„r av anstrĂ€ngningar som involverat vĂ„ra ekologer, fjĂ€rranalysforskare, programvarutekniker och mĂ„nga andra, sĂ€ger Paulina Gerstner, programchef för Allen Coral Atlas, i samma uttalande.

Under vÀrmeböljan i Stilla Havet under 2019 testades en betaversion av Allen Coral Atlas pÄ Hawaii. Det "gamla" programmet kunde upptÀcka hotspots för blekningsfenomenet, vilka var svÄra att identifiera med traditionella fÀltbaserade metoder. Programmet hjÀlpte ocksÄ forskare att identifiera vÀrmetÄliga koraller som kunde anvÀndas för restaureringsÀndamÄl.

I ett blogginlÀgg pÄ Allen Coral Atlas webbsida skriver de att detta övervakningssystem kommer att vara en ovÀrderlig resurs för utbildning, forskning och bevarande av korallrev. Atlas planerar att fortsÀtta att producera innovativa verktyg för samverkan kring korallrevens överlevnad.

– Det Ă€r viktigt för mĂ€nniskor att förstĂ„ att detta bara Ă€r den första globala versionen av vĂ„rt övervakningssystem. Vi har för avsikt att förbĂ€ttra och utvidga den till att omfatta ett bredare spektrum av effekter pĂ„ rev, sĂ„som föroreningar och sediment. Detta första globala övervakningssystemet för rev Ă€r helt enkelt ett smakprov pĂ„ det som komma skall, sĂ€ger Asner.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.