Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Så kan du hjälpa till att städa världshaven på plast

🌊 Så kan du hjälpa till att städa världshaven på plast

När Boyan Slat bara var 16 år kom han på idéen till The Ocean Cleanup, ett projekt som ska städa världshaven på plast. Så här kan du bidra.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

The Ocean Cleanup har som mål att städa upp 90 procent av allt flytande plast i världshaven. Precis som Warp Institute, som ligger bakom Warp News, är The Ocean Cleanup en icke-vinstdrivande stiftelse och de utvecklar avancerade tekniska lösningar för att nå sitt mål.

Grundaren, Boyan Slat, var bara 16 år när han kom på idéen till The Ocean Cleanup. Projektet finansierades till en början helt genom crowdfunding med motsvarande 22 miljoner kronor från 38000 donatorer i 160 länder.

Det första målet som sattes i projektet var att städa bort hälften av all plast i "the Great Pacific Garbage Patch" inom fem år.

Boyan Slat var bara 16 år när han kom på idéen till The Ocean Cleanup. Bilden är från 2012 när han föreläste vid TEDxDelft och tagen av Roy Borghouts Fotografie.

Great Pacific Garbage Patch är ett område i Stilla havet som är tre gånger större än Frankrike. Området är fullt av plast, men det är väldigt utspritt och många olika typer av plast flyter omkring här, från bildäck och enorma fiskenät till små plastbitar.

Det har varit en stor utmaning att bygga ett system som fungerar på öppet hav och samtidigt kan fånga upp alla dessa olika typer av plast, men nu är systemet uppe och fungerar.

Utöver det har The Ocean Cleanup även utvecklat så kallade Interceptors. Det är en slags flytande pråmar som samlar upp plast och annat skräp i några av världens mest förorenade floder. De stryper alltså tillförseln av plasten ännu närmare källan.

Interceptor 004. Källa: Wikimedia Commons

Genom att ha Interceptors som fångar upp plast i de 1000 floder som är mest förorenade är målet att hindra 80 procent av plasten att nå haven.

Läs mer och stötta The Ocean Cleanup.

♻️ Tonåringen som förändrar världen och vår tids viktigaste debatt
Vad ska vi göra för att lösa problemet med klimatförändringarna? Ska vi sätta upp tydliga gränser och backa mänskligheten tillbaka innanför dessa? Eller ska vi utvecklas så vi kan spränga dessa gränser, men utan att förstöra jorden? Det är vår tids viktigaste debatt.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.