Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 SĂ„ kan du hjĂ€lpa till att stĂ€da vĂ€rldshaven pĂ„ plast

🌊 SĂ„ kan du hjĂ€lpa till att stĂ€da vĂ€rldshaven pĂ„ plast

NÀr Boyan Slat bara var 16 Är kom han pÄ idéen till The Ocean Cleanup, ett projekt som ska stÀda vÀrldshaven pÄ plast. SÄ hÀr kan du bidra.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

The Ocean Cleanup har som mÄl att stÀda upp 90 procent av allt flytande plast i vÀrldshaven. Precis som Warp Institute, som ligger bakom Warp News, Àr The Ocean Cleanup en icke-vinstdrivande stiftelse och de utvecklar avancerade tekniska lösningar för att nÄ sitt mÄl.

Grundaren, Boyan Slat, var bara 16 Är nÀr han kom pÄ idéen till The Ocean Cleanup. Projektet finansierades till en början helt genom crowdfunding med motsvarande 22 miljoner kronor frÄn 38000 donatorer i 160 lÀnder.

Det första mÄlet som sattes i projektet var att stÀda bort hÀlften av all plast i "the Great Pacific Garbage Patch" inom fem Är.

Boyan Slat var bara 16 Är nÀr han kom pÄ idéen till The Ocean Cleanup. Bilden Àr frÄn 2012 nÀr han förelÀste vid TEDxDelft och tagen av Roy Borghouts Fotografie.

Great Pacific Garbage Patch Àr ett omrÄde i Stilla havet som Àr tre gÄnger större Àn Frankrike. OmrÄdet Àr fullt av plast, men det Àr vÀldigt utspritt och mÄnga olika typer av plast flyter omkring hÀr, frÄn bildÀck och enorma fiskenÀt till smÄ plastbitar.

Det har varit en stor utmaning att bygga ett system som fungerar pÄ öppet hav och samtidigt kan fÄnga upp alla dessa olika typer av plast, men nu Àr systemet uppe och fungerar.

Utöver det har The Ocean Cleanup Àven utvecklat sÄ kallade Interceptors. Det Àr en slags flytande prÄmar som samlar upp plast och annat skrÀp i nÄgra av vÀrldens mest förorenade floder. De stryper alltsÄ tillförseln av plasten Ànnu nÀrmare kÀllan.

Interceptor 004. KĂ€lla: Wikimedia Commons

Genom att ha Interceptors som fÄngar upp plast i de 1000 floder som Àr mest förorenade Àr mÄlet att hindra 80 procent av plasten att nÄ haven.

LÀs mer och stötta The Ocean Cleanup.

♻ TonĂ„ringen som förĂ€ndrar vĂ€rlden och vĂ„r tids viktigaste debatt
Vad ska vi göra för att lösa problemet med klimatförÀndringarna? Ska vi sÀtta upp tydliga grÀnser och backa mÀnskligheten tillbaka innanför dessa? Eller ska vi utvecklas sÄ vi kan sprÀnga dessa grÀnser, men utan att förstöra jorden? Det Àr vÄr tids viktigaste debatt.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.