Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 SĂ„ fĂ„r du mer avkastning pĂ„ ditt avfall

💡 SĂ„ fĂ„r du mer avkastning pĂ„ ditt avfall

Det finns mer att göra nÀr det kommer till organiskt avfall. Med de nya metoder som Àr tillgÀngliga för fler sÄ borde det inte lÀngre finnas nÄgra ursÀkter för att inte anvÀnda i princip allt avfall.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

SAMMANFATTNING

📉 Vad folk tror

I en ny studie som Warp genomförde verkar omkring en av tre tro att det mesta av biologiskt nedbrytbart avfall Ätervinns.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

TyvÀrr Àr detta ganska lÄngt frÄn verkligheten. I EU ÄteranvÀnds cirka 30 procent av det organiska avfallet, medan majoriteten, nÀrmare 70 procent, antingen kasseras eller förbrÀnns.

Synd kan man tycka, med tanke pÄ de mÄnga kÀnda metoderna som finns för att bearbeta och omvandla avfall till anvÀndbara material.

Djurfoder, kompostering, anaerob nedbrytning, rendering, snabb termofil nedbrytning och immobiliserad enzymreaktion utgör ett stabilt utbud av anvÀndbara tekniker för att pÄskynda nedbrytning och rena avfall.

💡 Optimist's Edge

NÀr organiskt avfall vÀl har förvandlats till nya rÄvaror krÀvs det viss anstrÀngning för att det ska kunna förÀdlas till nÄgot anvÀndbart.

Kompostering, snabb termofil nedbrytning eller immobiliserade enzymreaktioner Àr mycket praktiska sÀtt att producera gödningsmedel för jordbruk.

Och anaerob förmultning utgör sjÀlva grunden för att producera biogas som kan anvÀndas antingen för att driva bilar eller hus. NÄgot som redan Àr verklighet i lÀnder som England eller Sverige.

👇  SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Det som Àr bra med Ätervinning av organiskt avfall Àr att alla kan hitta ett sÀtt att bidra utifrÄn den egna situationen.

För ett mindre hushÄll kan det rÀcka med att anlÀgga en kompost pÄ baksidan av huset för att fÄ en effekt. För den som har mer resurser Àr det ett ganska enkelt alternativ att vÀlja en biogasdriven bil, som dessutom kommer att bli Àn mer attraktiv med tiden. Och för större företag finns det möjlighet att hantera organiskt avfall med mer komplexa metoder, som snabb termofil rötning.

Det finns alltsÄ en uppsjö av lösningar nÀrmare oss Àn vi kanske tror.

Det finns fortfarande en stor mÀngd avfall som Àr Ätervinningsbart.

📉 Vad folk tror

Komposten har anvÀnts i Ärtusenden inom jordbruket. Det Àr en fenomenal kÀlla för att skapa jordgödsel. Det har ocksÄ blivit ett vanligt inslag i hushÄll, sÀrskilt för trÀdgÄrdar. Och det med rÀtta! Det har visat sig att fyra hus som komposterar kan kompensera för miljöskadan en bil bidrar till. Det gör verklig skillnad.

ÄndĂ„ finns det sĂ„ mycket mer du kan göra Ă€n att bara kompostera dina Ă€ppelskrutt och bananskal i trĂ€dgĂ„rden. För man fĂ„r inte nöja sig med att tro att den stora mĂ€ngden bostadskompost som finns tillgĂ€nglig gör att allt bioavfall helt och hĂ„llet Ă„teranvĂ€nds.

Undersökningen vi lÄtit göra visar att en fjÀrdedel tror att mer Àn 70 procent av allt det organiska avfallet Ätervinns, och en av tio tror till och med att 90 procent av avfallet tas tillvara.

Det betyder att en av tre överskattar vad som görs för att undvika slöseri med vÀrdefulla resurser.

Det Àr dock viktigt att betona att ungefÀr lika mÄnga har en korrekt uppfattning om hur hanteringen av organiskt avfall ser ut.

SÄ hÀr ser den krassa verkligheten ut. European Compost Network förklarar att endast 31 procent av det organiska avfallet Ätervinns i EU och 17 komposteras. Samtidigt slÀngs 24 procent och 27 procent förbrÀnns, vilket innebÀr att mindre Àn hÀlften av det organiska avfallet Ätervinns.

Allt avfall skulle faktiskt kunna Ätervinnas. Men, som vi kan konstatera, sÄ Àr vi faktiskt inte ens i nÀrheten av att göra det Àn.

Den goda nyheten Àr att det finns utrymme för framsteg - vi behöver bara komma över tröskeln för att kunna uppnÄ dessa.

Till att börja med: organiskt avfall kan Ätervinnas genom flera metoder.

 • Djurmat och kompost, som tidigare nĂ€mnts, Ă€r de enklaste sĂ€tten. Men det finns mer avancerade metoder som:
 • Anaerob nedbrytning. I denna process bryter mikroorganismer ner organiskt avfall till biogas. Det Ă€r den mest kostnadseffektiva, vĂ€lkĂ€nda metoden och den krĂ€ver inget annat Ă€n att isolera skrĂ€pet frĂ„n allt syre;
 • Rendering Ă€r en annan teknik dĂ€r djurvĂ€vnader, som utsĂ€tts för höga temperaturer för att förstöra alla patogener, omvandlas till pulverproteiner. Denna urĂ„ldriga metod anvĂ€ndes för lĂ€nge sedan av fiskare och jĂ€gare men Ă€r fortfarande anvĂ€ndbar för Ă„tervinning;
 • Snabb termofil nedbrytning bygger pĂ„ en liknande mekanism. Genom att innesluta allt avfall i en rötkammare och vĂ€rma upp det pĂ„skyndas den naturliga jĂ€sningen av biomassa;
 • Immobiliserad enzymreaktion Ă€r en ytterligare strategi för att omvandla organiskt avfall till anvĂ€ndbara produkter. Trots dess svĂ„righeter och nödvĂ€ndiga framsteg möjliggör tillsats av enzymer (som esteraser) till avfall snabbare nedbrytning och omvandling.

Organiskt avfall Àr helt biologiskt nedbrytbart och vi har utvecklat tekniker för att ytterligare pÄskynda denna naturliga process. Men för att göra vad egentligen?

💡 Optimist's Edge

Faktum Àr att tillÀmpningen av förmÄgan att Ätervinna snabbare Àr ett viktigt steg. Men nÀr bioavfall vÀl omvandlas till en ny resurs, i vilket syfte kan det anvÀndas?

Resultatet av mÄnga av de nÀmnda teknikerna Àr relativt enkla. Kompostering ger naturlig gödning. Rendering hjÀlper till att optimera delar som i allmÀnhet ses som oanvÀndbara. Det kan stÄ som en grund för att förbereda Àtbara produkter som fett eller icke-Àtbara som kosmetika.

Avfall som energikÀlla

Detta Àr kanske den mest spÀnnande möjligheten. Gasen som hÀrrör frÄn en process som anaerob rötning utgör en vÀrdefull energikÀlla som kan anvÀndas till exempel som drivmedel. NÀr vÀxter, djurrester eller till och med avloppsvatten Àr inneslutna i en syrefri miljö sÄ bryts allt avfall ner och avger gas (metan och koldioxid).

En gas som metan, som Àr rÄ och komprimerad, kan anvÀndas för att generera antÀndningar eller explosioner tillrÀckliga för att driva motorer. VÀgfordon Àr redan utvecklade för att drivas med detta brÀnsle.

Dessutom omvandlas reningen av metan till biometan. Och den hÀr marknaden vÀxer. I Storbritannien till exempel sÄ driver biometan en miljon hem och kommer att försörja sex miljoner Är 2030. Enligt miljökonsulten CE Delft, bör biometan delas upp i tvÄ produktionskostnader.

Till följd av detta kommer Ätervinning av organiskt avfall att ha tvÄ positiva och parallella effekter:

 • En nĂ€r det gĂ€ller att minska utvinning av naturtillgĂ„ngar och ytterligare utslĂ€pp av vĂ€xthusgaser för att göra sig av med dessa mĂ€ngder avfall;
 • Den andra pĂ„verkar energi- och resurskostnaderna eftersom det tar mindre anstrĂ€ngning att utvinna dem. Avfallet ligger bara och vĂ€ntar i sopkorgen.

PÄ lÄng sikt sÄ kommer den ökade Ätervinningen att hjÀlpa oss att minska utslÀppen av vÀxthusgaser eftersom befintliga produkter kommer fÄ ökad livslÀngd. Det kommer innebÀra betydande energiprissÀnkningar för alla.

👇  SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Som vi har beskrivit finns bÄde metoder och mÄl för att öka Ätervinngen av det organiska avfallet. Nu Àr det dags att gÄ vidare. Och det finns mÄnga sÀtt som du kan bidra pÄ.

 • Producera din egen kompost! Om du har tillrĂ€ckligt med utrymme Ă€r detta ett enkelt sĂ€tt att ta itu med problemet med överdrivet avfall. Allt du behöver göra Ă€r att grĂ€va ett hĂ„l i marken och slĂ€nga allt ditt organiska avfall dĂ€r. Och naturen gör resten. European Compost Network ger information och rĂ„d om hur du hanterar din kompost.
 • Köp en biogasbil! Som nĂ€mnts tidigare Ă€r kompostering billigt, praktiskt och effektfullt, men om du Ă€r ute efter en större utmaning och nyttoeffekt sĂ„ ska du investera i en biogasbil. VarumĂ€rken som Dongfeng SOKON sĂ€ljer modeller som anvĂ€nder hybridbiogas och elsystem.
 • Gör affĂ€rer! Och om du tycker att biogas Ă€r ett attraktivt omrĂ„de i stort sĂ„ centraliserar European Bio Gas mĂ„nga intressanta resurser för kommande affĂ€rsprojekt och möjligheter för privata anvĂ€ndare.
Seriöst med Ätervinning? DÄ Àr det dags att smutsa ner hÀnderna.
 • Satsa pĂ„ termofila processer! Anta att du driver ett företag som mĂ„ste hantera stora mĂ€ngder organiskt avfall, i sĂ„ fall sĂ„ kan det vara en attraktiv lösning att vĂ€lja den snabba termofila reaktionen. Företaget Biomax utmĂ€rker sig som ett av de ledande pĂ„ rötkammarmarknaden.

För att kunna realisera den gröna omstÀllningen sÄ har vi faktiskt mÄnga möjligheter precis framför nÀsan, tack vare det organiska avfallet. Alternativen strÀcker sig frÄn de enklaste till mer komplexa och generaliserade metoder. DÀrför bör alla och envar av oss kunna hitta ett sÀtt som gör det möjligt att undvika avfallsslöseri.

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.