Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›© RobotFalcon: innovativ lösning för kollisioner mellan fĂ„glar och flygplan

đŸ›© RobotFalcon: innovativ lösning för kollisioner mellan fĂ„glar och flygplan

Universitetet i Groningen i NederlÀnderna har arbetat pÄ en lösning pÄ problemet med fÄglar som kolliderar med flygplan: en robotfalk som styrs frÄn marken. Enligt en fÀrsk studie har RobotFalcon visat sig vara mycket effektiv för att hÄlla fÄglarna pÄ avstÄnd frÄn flygplanen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

FĂ„glar som kolliderar med flygplan Ă€r ett stort problem inom branschen. FĂ„gelkrockar kan inte bara orsaka skada pĂ„ flygplanen, flygförseningar och kanske instĂ€llda flygplan. HĂ€ndelserna dödar tusentals fĂ„glar varje Ă„r. FĂ„gelkrockar kan kosta The International Civil Aviation Organization runt 1,4 miljarder dollar per Ă„r. Universitetet i Groningen i NederlĂ€nderna har dock arbetat med en lösning pĂ„ problemet – en robotfalk.

Tidigare har flygplatser anvÀnt metoder som drönare och rovfÄglar, inklusive falkar, för att skrÀmma bort fÄglar frÄn omrÄdet. Falkar Àr inte alltid lÀtta att sköta och avel och trÀning Àr mycket dyrt.

RobotFalcon Àr en robot i form av en pilgrimsfalk, med ett vingspann pÄ 70 cm. Den Àr gjord av glasfiber och expanderad polypropen (EPP). Roboten styrs frÄn marken och hÀrmar en riktig fÄgels rörelser. PÄ varje vinge Àr en propeller fÀst och en kamera Àr monterad pÄ robotens huvud, vilket ger styrenheten en "förstapersonsvy." En nyligen genomförd studie visade att RobotFalcon fungerar mycket bra för att hÄlla fÄglar borta frÄn flygplanen.

CNN Travel skriver att Rolf Storms, en av författarna till studien, förklarade att "under en serie tester som genomfördes 2019 i omrĂ„det kring staden Workum i NederlĂ€nderna, lyckades RobotFalcon framgĂ„ngsrikt avskrĂ€cka alla fĂ„gelflockar frĂ„n flygfĂ€lt inom fem minuter efter att robotens flygning pĂ„börjades, med 50 % av platserna rensade inom 70 sekunder.”

"Det finns ett behov av nya metoder för att avskrÀcka fÄglar," lyder rapporten som publicerades i Journal of the Royal Society Interface. "Och vi visar att RobotFalcon kan vara ett stort bidrag till att fylla den nischen."
"Den rensade fÀlt frÄn korvider, mÄsar, starar och tofsvipor framgÄngsrikt och snabbt, med avskrÀckta flockar som höll sig borta i timmar."
"RobotFalcon var mer effektiv Àn en drönare: dess framgÄng var större och den avskrÀckte flockar snabbare."

Federal Aviation Administration har en Wildlife Strike Database som spÄrar antalet krockar med vilda djur. Under de senaste Ären har antalet incidenter ökat frÄn 1 800 Är 1990 till cirka 16 000 under 2018.

"Utvidgning av populationer av vilda djur, ökningar av antalet flygningar, en trend mot snabbare och tystare flygplan, och uppmuntran att rapportera incidenter har allt sammantaget bidragit till den observerade ökningen av rapporterade kollisioner med vilda djur", stÄr det pÄ FAA:s webbplats.

Robotfalken kommer förhoppningsvis att bidra till att minska kollisionerna med vilda djur.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.