Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌲 Restprodukt från skogsbruk blir diesel

🌲 Restprodukt från skogsbruk blir diesel

Det svenska företaget Colabitoil framställer och säljer HVO diesel ur restprodukter från skogsindustrin.

Linn Winge
Linn Winge

Det svenska företaget Colabitoil framställer och säljer HVO diesel ur restprodukter från skogsindustrin. Företaget har som mål att utveckla framtidens fossilfria drivmedel, såsom förnybar bensin och flygbränsle.

Colabitoils hemsida står det att deras utbud av varor och tjänster möjliggör för kunder att sänka sina klimatavtryck. Företaget skriver att eftersom nästan alla yrkes- och transportfordon har dieselmotor så kan de, likväl som personbilar med dieselmotorer, bli fossilfria vid nästa tankning. Colabitoil grundades 2013 med utgångspunkt i vår tids miljöproblem. Företaget vill snabba på resan mot ett 100 procent förnybart samhälle. Deras uppdrag är att möjliggöra denna förändring för dagens fordon.  

En video som sammanfattar vad HVO diesel är.

Industridoktoranden Shiromini Gamage, från Mittuniversitetet i Sundsvall, är anställd på Colabitoil inom forskning och utveckling. Hon har tillsammans med Colabitoil tagit fram råvaror till HVO, som står för Hydrerad Vegetabilisk Olja, som är en fossilfri diesel.

Genom ett samarbete med Mittuniversitetet och ett företag som heter Gröna Pro har Colabitoil kunnat framställa lipider, fria fettsyror, genom att bryta ned biomassa med hjälp av mikrober skriver Recycling i en artikel. Biomassan som används är ett avfall från skogsbruket och kallas fiberslam.

I en intervju med Recycling säger Jan Nordlöf, styrelseordförande Colabitoil följande:

– Målet är att kunna kommersialisera fria fettsyror från biomassa i processen för framställan av fossilfritt drivmedel, detta är mycket glädjande och ett stort genombrott i vårt arbete.

Förhoppningsvis kan vi, inom en snar framtid, tanka alla bilar som drivs av en dieselmotor med HVO-diesel och långsamt ta oss mot ett 100 procent förnybart samhälle.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.