Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ Restprodukt frĂ„n skogsbruk blir diesel

đŸŒČ Restprodukt frĂ„n skogsbruk blir diesel

Det svenska företaget Colabitoil framstÀller och sÀljer HVO diesel ur restprodukter frÄn skogsindustrin.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det svenska företaget Colabitoil framstÀller och sÀljer HVO diesel ur restprodukter frÄn skogsindustrin. Företaget har som mÄl att utveckla framtidens fossilfria drivmedel, sÄsom förnybar bensin och flygbrÀnsle.

PÄ Colabitoils hemsida stÄr det att deras utbud av varor och tjÀnster möjliggör för kunder att sÀnka sina klimatavtryck. Företaget skriver att eftersom nÀstan alla yrkes- och transportfordon har dieselmotor sÄ kan de, likvÀl som personbilar med dieselmotorer, bli fossilfria vid nÀsta tankning. Colabitoil grundades 2013 med utgÄngspunkt i vÄr tids miljöproblem. Företaget vill snabba pÄ resan mot ett 100 procent förnybart samhÀlle. Deras uppdrag Àr att möjliggöra denna förÀndring för dagens fordon.  

En video som sammanfattar vad HVO diesel Àr.

Industridoktoranden Shiromini Gamage, frÄn Mittuniversitetet i Sundsvall, Àr anstÀlld pÄ Colabitoil inom forskning och utveckling. Hon har tillsammans med Colabitoil tagit fram rÄvaror till HVO, som stÄr för Hydrerad Vegetabilisk Olja, som Àr en fossilfri diesel.

Genom ett samarbete med Mittuniversitetet och ett företag som heter Gröna Pro har Colabitoil kunnat framstÀlla lipider, fria fettsyror, genom att bryta ned biomassa med hjÀlp av mikrober skriver Recycling i en artikel. Biomassan som anvÀnds Àr ett avfall frÄn skogsbruket och kallas fiberslam.

I en intervju med Recycling sÀger Jan Nordlöf, styrelseordförande Colabitoil följande:

– MĂ„let Ă€r att kunna kommersialisera fria fettsyror frĂ„n biomassa i processen för framstĂ€llan av fossilfritt drivmedel, detta Ă€r mycket glĂ€djande och ett stort genombrott i vĂ„rt arbete.

Förhoppningsvis kan vi, inom en snar framtid, tanka alla bilar som drivs av en dieselmotor med HVO-diesel och lÄngsamt ta oss mot ett 100 procent förnybart samhÀlle.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.