Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ âŹ›ïž Reef Cubes - stĂ€rker den marina biologiska mĂ„ngfalden och skyddar vindkraftparker till havs

đŸ âŹ›ïž Reef Cubes - stĂ€rker den marina biologiska mĂ„ngfalden och skyddar vindkraftparker till havs

ARC Marine har uppfunnit Reef Cubes - ett artificiellt korallrev som skyddar och stÀrker den marina biologiska mÄngfalden samtidigt som de skyddar vindkraftparker till havs.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Vindkraftparker ute till havs Ă€r en stor och viktig tillgĂ„ng i vĂ€rldens övergĂ„ng till en ekonomi med mindre klimatpĂ„verkan. NĂ€r vindkraftverk placeras till havs lĂ€ggs ”betongmattor” runt basen av tornen för att skydda dem frĂ„n starka tidvatten osv. Ofta anvĂ€nder ingenjörer betongmattor sammansatta av stora block. Dessa block innehĂ„ller plast och anses av miljögrupper vara marint skrĂ€p. Nu har ett företag som heter ARC Marine kommit fram till en potentiell lösningen pĂ„ problemet.

ARC Marines revkuber Àr gjorda av Ätervunnet material och sand som Àr biprodukter frÄn stenbrottindustrin. Enligt företaget minskar detta koldioxidutslÀppen för att sÀkra stabiliteten hos vindkraftfarmerna  med 90%, jÀmfört med processen att göra "vanlig" betong.

Bild: ARC Marine

NÀr revkuberna Àr placerade i vattnet lÄses de samman och skapar ett stort habitat för fisk, krabbor och hummer. Kubernas porösa yta gör det enkelt för marina vÀxter att etablera sig och vÀxa pÄ kuberna. MÄlet med kuberna Àr att skydda installationer till havs och samtidigt uppmuntra marin biologisk mÄngfald.

Tom Birbeck som Ă€r VD och grundare av ARC Marine kallar revkuberna ”byggstenar för havet” och förklarar för World Economic Forum att företaget inspirerades av tron att varje offshore- och kustprojekt kan ha en positiv inverkan pĂ„ havets hĂ€lsa.

Fördelarna med Reef Cubs. Bild: ARC Marine

Att vÀrldens korallrev Àr i allvarlig fara Àr ingen nyhet för nÄgon. ARC Marine sÀger att revkuberna ocksÄ kommer att hjÀlpa till att ÄterstÀlla marina livsmiljöer som förstörs av mÀnsklig pÄverkan pÄ miljön. Birbeck sÀger:

– Revkuber pĂ„skyndar skapandet av rev och hjĂ€lper till att reparera ekosystem som har förstörts genom Ă„rhundraden av bottentrĂ„lning och muddring. Den globala ökningen av efterfrĂ„gan pĂ„ vindkraft till havs ger en hittills oövertrĂ€ffad möjlighet att skapa nya steniga revmiljöer kring byggprojekt som historiskt sett bara har orsakat skador och ofta anvĂ€nt material som Ă€r giftiga och innehĂ„ller plast.

Teamet bakom Reef Cubes var finalister i Offshore Achievement Awards 2020, som ofta kallades ”offshore Oscars”, för sitt arbete med projektet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.