Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠⬛️ Reef Cubes - stärker den marina biologiska mångfalden och skyddar vindkraftparker till havs

🐠⬛️ Reef Cubes - stärker den marina biologiska mångfalden och skyddar vindkraftparker till havs

ARC Marine har uppfunnit Reef Cubes - ett artificiellt korallrev som skyddar och stärker den marina biologiska mångfalden samtidigt som de skyddar vindkraftparker till havs.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Vindkraftparker ute till havs är en stor och viktig tillgång i världens övergång till en ekonomi med mindre klimatpåverkan. När vindkraftverk placeras till havs läggs ”betongmattor” runt basen av tornen för att skydda dem från starka tidvatten osv. Ofta använder ingenjörer betongmattor sammansatta av stora block. Dessa block innehåller plast och anses av miljögrupper vara marint skräp. Nu har ett företag som heter ARC Marine kommit fram till en potentiell lösningen på problemet.

ARC Marines revkuber är gjorda av återvunnet material och sand som är biprodukter från stenbrottindustrin. Enligt företaget minskar detta koldioxidutsläppen för att säkra stabiliteten hos vindkraftfarmerna  med 90%, jämfört med processen att göra "vanlig" betong.

Bild: ARC Marine

När revkuberna är placerade i vattnet låses de samman och skapar ett stort habitat för fisk, krabbor och hummer. Kubernas porösa yta gör det enkelt för marina växter att etablera sig och växa på kuberna. Målet med kuberna är att skydda installationer till havs och samtidigt uppmuntra marin biologisk mångfald.

Tom Birbeck som är VD och grundare av ARC Marine kallar revkuberna ”byggstenar för havet” och förklarar för World Economic Forum att företaget inspirerades av tron att varje offshore- och kustprojekt kan ha en positiv inverkan på havets hälsa.

Fördelarna med Reef Cubs. Bild: ARC Marine

Att världens korallrev är i allvarlig fara är ingen nyhet för någon. ARC Marine säger att revkuberna också kommer att hjälpa till att återställa marina livsmiljöer som förstörs av mänsklig påverkan på miljön. Birbeck säger:

– Revkuber påskyndar skapandet av rev och hjälper till att reparera ekosystem som har förstörts genom århundraden av bottentrålning och muddring. Den globala ökningen av efterfrågan på vindkraft till havs ger en hittills oöverträffad möjlighet att skapa nya steniga revmiljöer kring byggprojekt som historiskt sett bara har orsakat skador och ofta använt material som är giftiga och innehåller plast.

Teamet bakom Reef Cubes var finalister i Offshore Achievement Awards 2020, som ofta kallades ”offshore Oscars”, för sitt arbete med projektet.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.