Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍿 Popcorn kan vara nĂ€sta miljövĂ€nliga byggmaterial

🍿 Popcorn kan vara nĂ€sta miljövĂ€nliga byggmaterial

Popcorn kan snart vara ett miljövÀnligt och naturligt alternativ till isolering baserad pÄ plast.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Popcorn kan vara mer Àn bara snacks. Forskare vid Göttingen universitet i Tyskland har funnit att skivor isolerade med popcorn har bra isoleringsförmÄga och Àr bra skydd mot brÀnder. Att skydda mot brÀnder Àr en mycket viktig fördel, eftersom den konstgjorda isoleringen som ofta anvÀnds i dagslÀget Àr ganska lÀttantÀndlig. Detta medför att branden lÀttare sprider sig och orsakar mer skada.

Den traditionella isoleringen som finns i de flesta hem Àr gjord av plast och produktionen orsakar föroreningar. Teamet bakom den nya idén med isolering av popcorn sÀger till Positive News:

– Den stora fördelen med detta granulerade material Ă€r att det Ă€r ett vĂ€xtbaserat, miljövĂ€nligt och... hĂ„llbart alternativ till de produkter som hĂ€rrör frĂ„n petroleum, vilket för nĂ€rvarande anvĂ€nds i industrin.

Innan produkten tas i bruk mĂ„ste teamet utreda hur hĂ„llbara “popcornskivorna” Ă€r i jĂ€mförelse med den isolering som anvĂ€nds för nĂ€rvarande. Dessutom vill teamet se om popcorn kommer att locka vilda djur. Göttingens universitet har redan tecknat ett avtal med ett byggmaterialföretag som heter Bachl Group för tillverkningsprocessen av popcornisoleringen.

Chefen för teamet, Alireza Kharazipour, tror att "denna nya process, baserad pĂ„ plastindustrins (befintliga processer), möjliggör en kostnadseffektiv produktion av isoleringsskivor i industriell skala. Speciellt inom omrĂ„det för isolering i byggnationer sĂ„ sĂ€kerstĂ€ller detta att naturliga isoleringsmaterial inte lĂ€ngre bara Ă€r nischprodukter.”

Att söka lösningar i naturen kan bidra till att en mer hÄllbar framtid kommer snabbare.

Bild: Bachl Group via Positive News


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.