Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Plast förvandlas till vätgas - en ren bränslekälla

♻️ Plast förvandlas till vätgas - en ren bränslekälla

Forskare kan förvandla plastavfall till vätgas som sedan kan användas som en ren bränslekälla. Tillvägagångssättet är ganska enkelt - forskarna kör helt enkelt plasten i mikron.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett team kemister har hittat ett sätt att förvandla den oändliga mängden plastavfall som översvämmar vår planet till en ren bränslekälla - vätgas. Deras procedur är mycket snabbare än tidigare metoder och kräver mindre energi.

Denna nya studie utfördes av Peter Edwards och hans team från Oxfords universitet. Till att börja med sönderdelades plasten till små bitar och blandades. Därefter tillsatte en katalysator i form av järn- och aluminiumoxid. Blandningen placerades i en mikrovågsugn. Katalysatorn frigör vätet när plasten värms upp. På bara några sekunder avgick 97% av vätet från plastbitarna. Intreresting Engineering skrev att resterna i princip helt bestod av rörformade nanostrukturer av kol. Mindre energi krävdes för denna metod tack vare katalysatorn. Edward sade i en artikel, som publiserades på Oxfords Universitets hemsida:

– Detta är inte bra tillämpad vetenskap, utan snarare bra vetenskap, tillämpad. Det öppnar upp ett helt nytt område med stor potential när det gäller selektivitet och erbjuder en potentiell väg till utnyttjande av plastavfallets Armageddon, särskilt i utvecklingsländer, som en väg till vätgasekonomin - eftersom processen effektivt möjliggör för dem att helt hoppa över steget med fossila bränslen.

Den här nya metoden är i startgroparna och testerna har fokuserats på mindre mängder plast -  runt 300 gram. Nästa steg för teamet är större experiment.

Om du vill läsa mer ingående om detta projekt publicerades studien i Nature Catalyst.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.