Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💎 Plast förvandlas till diamanter

💎 Plast förvandlas till diamanter

För första gÄngen nÄgonsin förvandlades en enkel tunn plastfilm till smÄ diamanter efter att ha beskjutits med en laserstrÄle. Hela processen tar bara en sekund.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En enkel tunn plastfilm har för första gÄngen nÄgonsin förvandlats till smÄ diamanter. I processen ingÄr att plasten beskjuts med en laserstrÄle - och omvandlingen sker i en handvÀndning.

Syntetiska diamanter Àr eftertraktade bÄde för sin hÄrdhet och sin förmÄga att anvÀndas som poler- och skÀrverktyg. De Àr ocksÄ vÀrdefulla med anledning av egenskaper som vÀrmeledning och elektrisk isolering. Att kunna förvandla plast till syntetiska diamanter kan potentiellt leda till en högre efterfrÄgan pÄ vattenflaskor och andra plastbehÄllare, som ofta hamnar i havet.

I det utförda testet vÀrmdes ett ark av PET-plast med hjÀlp av en laserstrÄle till 6 000°C. PET-plast innehÄller petroleum, Àven kÀnt som kolvÀte. Under testet komprimerades plasten under en vikt som motsvarar miljontals gÄnger jordens atmosfÀrstryck under nÄgra miljarddelar av en sekund. Denna process fÄr plastmolekylerna att konfigureras pÄ annat sÀtt - till nanodiamanter.

"Hittills har diamanter av det hÀr slaget huvudsakligen framstÀllts genom att detonera sprÀngÀmnen", sÀger professor Dominik Kraus, vid universitetet i Rostock, Tyskland, och medförfattare till studien. "Med hjÀlp av laserblixtar skulle de kunna tillverkas pÄ ett mycket renare sÀtt i framtiden."

Tio laserblixtar avfyrades mot plastfilmen, nanodiamanterna bildades och slÀpptes i en uppsamlingstank med vatten. DÀrefter kan de filtreras och samlas.

"Hittills har vi anvĂ€nt kolvĂ€tefilmer för den hĂ€r typen av experiment. Och vi upptĂ€ckte att det hĂ€r extrema trycket gav smĂ„ diamanter”, förklarade Krauss.

Innovationer som denna kan hjÀlpa oss att fÄ en grönare och mer hÄllbar framtid att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.