Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ocean Cleanup Project gör stora framsteg

🌊 Ocean Cleanup Project gör stora framsteg

Testerna som gjorts på Ocean Cleanups nyaste och största system har varit framgångsrika och samlat in en enorm mängd plast.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det finns många projekt som jobbar för att rädda våra hav och befria dem från plast. Ett av de mest kända är The Ocean Cleanup. Under de senaste åren har projektet haft fokus på att skala upp sina lösningar så att de kan ta sig an större avfallsmängder och områden. Nyligen återvände deras nyaste design, System 002, från Great Pacific Garbage Patch. Systemet visar sig vara en enorm framgång.

System 002, som också kallas för Jenny, lanserades i augusti i år. “Jenny” är hästsko-formad, 800 meter lång och bogserad av två båtar. Sedan det nya systemet lanserades i augusti har teamet från Ocean Cleanup gjort 70 separata tester för att fastställa Jennys effektivitet. Det senaste testet tog sex veckor att köra och det samlade en rekordmängd plastavfall.

Många tvivlar på metoden att använda barriärer som fångar upp skräp och tror att dessa konstruktioner kan göra mer skada än nytta. Problemet är dock att ju längre plast finns kvar i vattnet desto mer bryts den ner. Nedbrytningsprocessen leder till mikroplaster som är mycket problematiska. Dels för att de är minst sagt problematiska att hantera, dels för att de sprids till alla ekosystem.

Tack vare projekt som samlar in plastavfall så finns möjligheten att en framtid med renare och friskare hav kan komma snabbare.

Bild: The Ocean Cleanup via NewAtlas


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.