Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ocean Cleanup Project gör stora framsteg

🌊 Ocean Cleanup Project gör stora framsteg

Testerna som gjorts pÄ Ocean Cleanups nyaste och största system har varit framgÄngsrika och samlat in en enorm mÀngd plast.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det finns mÄnga projekt som jobbar för att rÀdda vÄra hav och befria dem frÄn plast. Ett av de mest kÀnda Àr The Ocean Cleanup. Under de senaste Ären har projektet haft fokus pÄ att skala upp sina lösningar sÄ att de kan ta sig an större avfallsmÀngder och omrÄden. Nyligen ÄtervÀnde deras nyaste design, System 002, frÄn Great Pacific Garbage Patch. Systemet visar sig vara en enorm framgÄng.

System 002, som ocksĂ„ kallas för Jenny, lanserades i augusti i Ă„r. “Jenny” Ă€r hĂ€stsko-formad, 800 meter lĂ„ng och bogserad av tvĂ„ bĂ„tar. Sedan det nya systemet lanserades i augusti har teamet frĂ„n Ocean Cleanup gjort 70 separata tester för att faststĂ€lla Jennys effektivitet. Det senaste testet tog sex veckor att köra och det samlade en rekordmĂ€ngd plastavfall.

MÄnga tvivlar pÄ metoden att anvÀnda barriÀrer som fÄngar upp skrÀp och tror att dessa konstruktioner kan göra mer skada Àn nytta. Problemet Àr dock att ju lÀngre plast finns kvar i vattnet desto mer bryts den ner. Nedbrytningsprocessen leder till mikroplaster som Àr mycket problematiska. Dels för att de Àr minst sagt problematiska att hantera, dels för att de sprids till alla ekosystem.

Tack vare projekt som samlar in plastavfall sÄ finns möjligheten att en framtid med renare och friskare hav kan komma snabbare.

Bild: The Ocean Cleanup via NewAtlas


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.