Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ocean Cleanup har samlat upp 2500 ton plast ur Stilla havet

🌊 Ocean Cleanup har samlat upp 2500 ton plast ur Stilla havet

MÄlet Àr att samla upp 90% av all plast i haven. Ocean Cleanup startades av tonÄringen Boyan Slat.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Ocean Cleanup har som mÄl att senast 2040 ha samlat in 90 procent av all plast i haven. Den ideella stiftelsen startades för tio Är sedan av tonÄringen, Boyan Slat, och har utvecklat ett eget system för att samla in plasten.

De Àr fortfarande i utvecklingsfasen, men har nu börjat fÄ upp en rejÀl mÀngd plast ur Still havet. PÄ Twitter skriver Boyan Slat 250 000 kilo nu samlats upp, vilket motsvarar 0,25 procent av the Great Pacific Garbage Patch. Och detta har gjorts med ett enda litet system.

Med system menar de fartyg med Ocean Cleanups egenutvecklade enorma armar, som fÄngar plasten. MÄlet Àr att ha ett flertal, Ànnu större system, igÄng som sveper havet pÄ plast.

TonÄringen som förÀndrar vÀrlden

För ett par Är sedan skrev jag om Boyan Slat:

PÄ en semester till Grekland vid 16 Ärs Älder fick han upp ögonen för problemet med plaster i havet. Det som förvÄnade Boyan Slat var att ingen gjorde ett omfattande försök att komma tillrÀtta med det.

"Varför stÀdar vi inte bara upp det?" funderade han och anvÀnde ett skolprojekt för att sÀtta sig in i problemet och hitta en möjlig lösning.

Lösningen presenterade han i ett TEDx-talk: En sorts fartyg med lÄnga armar pÄ sidorna som fÄngar upp plasten, var det han föreslog.

Det tog ett tag, men ett halvÄr senare började klippet spridas och han anvÀnde uppmÀrksamheten till att crowdfunda 90 000 dollar, för att kunna göra en fördjupande studie. Till sin hjÀlp hade han mer Àn 100 forskare, som arbetade ideellt med projektet.

Studien blev pĂ„ över 500 sidor och i den menade Slat att man skulle kunna fĂ„nga 50 procent av alla plaster i Stilla havet pĂ„ fem Ă„r. Ännu en crowdfundingkampanj drogs igĂ„ng, nu med mĂ„let att fĂ„ in tillrĂ€ckligt mycket pengar för att kunna designa ett system och genomföra tester av det.

De fick in över tvÄ miljoner dollar till projektet han gett namnet The Ocean Cleanup.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.