Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ocean Cleanup har samlat upp 2500 ton plast ur Stilla havet

🌊 Ocean Cleanup har samlat upp 2500 ton plast ur Stilla havet

Målet är att samla upp 90% av all plast i haven. Ocean Cleanup startades av tonåringen Boyan Slat.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Ocean Cleanup har som mål att senast 2040 ha samlat in 90 procent av all plast i haven. Den ideella stiftelsen startades för tio år sedan av tonåringen, Boyan Slat, och har utvecklat ett eget system för att samla in plasten.

De är fortfarande i utvecklingsfasen, men har nu börjat få upp en rejäl mängd plast ur Still havet. På Twitter skriver Boyan Slat 250 000 kilo nu samlats upp, vilket motsvarar 0,25 procent av the Great Pacific Garbage Patch. Och detta har gjorts med ett enda litet system.

Med system menar de fartyg med Ocean Cleanups egenutvecklade enorma armar, som fångar plasten. Målet är att ha ett flertal, ännu större system, igång som sveper havet på plast.

Tonåringen som förändrar världen

För ett par år sedan skrev jag om Boyan Slat:

På en semester till Grekland vid 16 års ålder fick han upp ögonen för problemet med plaster i havet. Det som förvånade Boyan Slat var att ingen gjorde ett omfattande försök att komma tillrätta med det.

"Varför städar vi inte bara upp det?" funderade han och använde ett skolprojekt för att sätta sig in i problemet och hitta en möjlig lösning.

Lösningen presenterade han i ett TEDx-talk: En sorts fartyg med långa armar på sidorna som fångar upp plasten, var det han föreslog.

Det tog ett tag, men ett halvår senare började klippet spridas och han använde uppmärksamheten till att crowdfunda 90 000 dollar, för att kunna göra en fördjupande studie. Till sin hjälp hade han mer än 100 forskare, som arbetade ideellt med projektet.

Studien blev på över 500 sidor och i den menade Slat att man skulle kunna fånga 50 procent av alla plaster i Stilla havet på fem år. Ännu en crowdfundingkampanj drogs igång, nu med målet att få in tillräckligt mycket pengar för att kunna designa ett system och genomföra tester av det.

De fick in över två miljoner dollar till projektet han gett namnet The Ocean Cleanup.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.