Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛣 Nytt ytskikt på vägar kyler städer och absorberar avgaser

🛣 Nytt ytskikt på vägar kyler städer och absorberar avgaser

Denna spray-on-behandling av vägar hjälper städer att hantera värmeöeffekten och absorberar dessutom avgaser.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I städer kan det vara tio grader varmare än i omgivande landsbygd på grund av värmeöeffekten. Förutom att det är obekvämt för medborgarna så kan hettan ha farliga hälsoeffekter under värmeböljor.För att ta itu med detta problem så har Pavement Technology Inc har utvecklat en ytbehandling för vägar.

Den nya ytbehandlingen kallas A.R.A-1 Ti. Spray-on-formulan utvecklades i samarbete med forskare från Louisiana State University. Ytbehandlingens bas är titanoxid som är en vanlig ingrediens i färg och solskyddsmedel. Sprayen fungerar som en fotokatalysator, vilket innebär att ultraviolett ljus från solen aktiverar föreningens elektroner vilka sprider värme och ljus.

Förutom att hjälpa till att kyla ner städer så bidrar sprayen till bättre luftkvalitet genom att absorbera avgaser från bilar. Företaget förklarar för Gizmodo att ytbehandling av en mil väg ger samma fördelar för luftkvaliteten som att plantera 20 hektar träd. Därtill kan sprayen föryngra åldrande vägar och på lång sikt minska behovet att asfaltera om.

Städerna Orlando, Charlotte, Raleigh, Greenville och Charleston testar redan den nya metod och skickar prover från vägarna till forskare vid Texas A&M University för att kontrollera spray-on behandlingens effektivitet.

Den här typen av innovationer, i kombination med restaurerande projekt, ger optimistiska utsikter för framtiden och får den att komma snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.