Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛣 Nytt ytskikt pĂ„ vĂ€gar kyler stĂ€der och absorberar avgaser

🛣 Nytt ytskikt pĂ„ vĂ€gar kyler stĂ€der och absorberar avgaser

Denna spray-on-behandling av vÀgar hjÀlper stÀder att hantera vÀrmeöeffekten och absorberar dessutom avgaser.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I stÀder kan det vara tio grader varmare Àn i omgivande landsbygd pÄ grund av vÀrmeöeffekten. Förutom att det Àr obekvÀmt för medborgarna sÄ kan hettan ha farliga hÀlsoeffekter under vÀrmeböljor.För att ta itu med detta problem sÄ har Pavement Technology Inc har utvecklat en ytbehandling för vÀgar.

Den nya ytbehandlingen kallas A.R.A-1 Ti. Spray-on-formulan utvecklades i samarbete med forskare frÄn Louisiana State University. Ytbehandlingens bas Àr titanoxid som Àr en vanlig ingrediens i fÀrg och solskyddsmedel. Sprayen fungerar som en fotokatalysator, vilket innebÀr att ultraviolett ljus frÄn solen aktiverar föreningens elektroner vilka sprider vÀrme och ljus.

Förutom att hjÀlpa till att kyla ner stÀder sÄ bidrar sprayen till bÀttre luftkvalitet genom att absorbera avgaser frÄn bilar. Företaget förklarar för Gizmodo att ytbehandling av en mil vÀg ger samma fördelar för luftkvaliteten som att plantera 20 hektar trÀd. DÀrtill kan sprayen föryngra Äldrande vÀgar och pÄ lÄng sikt minska behovet att asfaltera om.

StÀderna Orlando, Charlotte, Raleigh, Greenville och Charleston testar redan den nya metod och skickar prover frÄn vÀgarna till forskare vid Texas A&M University för att kontrollera spray-on behandlingens effektivitet.

Den hÀr typen av innovationer, i kombination med restaurerande projekt, ger optimistiska utsikter för framtiden och fÄr den att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.