Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§Œ NytĂ€nkande tvĂ€ttmedel kan Ă€ndra hela industrin

đŸ§Œ NytĂ€nkande tvĂ€ttmedel kan Ă€ndra hela industrin

Visste du att flytande tvÀttmedel innehÄller upp till 80 procent vatten? Nu vill Frey göra hela industrin mer hÄllbar med sitt nytÀnkande tvÀttmedel.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det behövs tvÀttmedel som Àr mer hÄllbara. En grupp företag som arbetar med tvÀttprodukter har arbetat fram ett mer miljövÀnligt alternativ.

Frey Àr ett av företagen som engagerar sig i utvecklingen av mer hÄllbara tvÀttmedel. Deras lösning Àr tunna ark av tvÀttmedel, vilka löser upp sig helt och hÄllet under tvÀttprogrammet. Detta angreppssÀtt sÀkerstÀller att miljöskadliga material inte lÀngre behöver anvÀndas.

– VĂ„r förhoppning Ă€r att vi kan bidra till att eliminera flytande tvĂ€ttmedel, sĂ€ger Leif Frey, medgrundare och chef pĂ„ Frey, till FastCompany.

– NĂ€r vi först började som ett litet varumĂ€rke hade vi ett koncentrerat tvĂ€ttmedel med bara en grönare formula, sĂ€ger han. Steg tvĂ„ av varumĂ€rkets resa var att vi erbjöd en mycket mer koncentrerad formula, men fortfarande i plast. VĂ„rt nĂ€sta steg var samma produkt men nu i Ă„tervunnen plast. Sedan har vi arbetat vidare med vĂ„r produkt det senaste Ă„ret eller sĂ„.

Frakta inte runt en massa vatten

Flytande tvÀttmedel har en del brister. För det första Àr mÀngden plast som anvÀnds för att förpacka vÀtskan enorm. SjÀlva tvÀttmedlet innehÄller mycket vatten, vilket gör produkten tung och dÀrför ökar koldioxidutslÀppen nÀr den flyttas runt i det logistiska nÀtet. Vissa av de flytande tvÀttmedlen innehÄller 80 procent vatten.

– Du skickar en mycket tung vĂ€tska över hela vĂ€rlden nĂ€r det Ă€r helt onödigt att göra det, sĂ€ger Frey. Din tvĂ€ttmaskin Ă€r dĂ€r, lĂ„t bara din maskin lĂ€gga till vatten, istĂ€llet för att frakta vatten.

Frey valde att göra sitt tvÀttmedel i form av tunna ark eftersom det helt eliminerar vatten och plast. Deras ark Àr gjorda av naturligt framstÀllda ingredienser och de tillsÀtter stÀrkelse och proteiner för att hÄlla ihop de tunna arken. De löses senare upp helt i tvÀttmaskinen. Produkten Àr förpackad i smÄ kartonger med en pÄse av komposterbar plast för att skydda produkten.

Bild: Frey via FastCompany

Vill att hela branschen blir mer hÄllbar

Leif Frey hoppas att hela branschen gÄr i riktning mot miljövÀnliga tvÀttmedel, Àven om han önskar att hans företag ska ligga i framkant.

–Vi vill uppenbarligen vara i framkant av den hĂ€r rörelsen, sĂ€ger han. Men slutmĂ„let Ă€r detsamma. Vi skulle föredra att hela industrin var mycket mer hĂ„llbar.

Innovativa lösningar som fokuserar pÄ att vidareutveckla produkter mot mer miljövÀnliga slutresultat kan till stor del hjÀlpa en grönare och mer hÄllbar framtid att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.