Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Ny typ av återvinningsbar plast

♻️ Ny typ av återvinningsbar plast

Forskare har upptäckt en metod där hård plastpolymer kan brytas ned och återvinnas med nästan perfekt effektivitet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Att plastföroreningar är ett stort miljöproblem är ingen nyhet för någon. En ny vetenskaplig artikel ger hopp om en ljusare framtid. Forskare har upptäckt en metod där hård plastpolymer kan brytas ned och återvinnas med nästan perfekt effektivitet.

Hur går det till? Den hårda plastpolymeren kan tillverkas med "brytpunkter" i molekylkedjan. När plasten konstrueras på det sättet kan den återvinnas med en effektivitet som är 10 gånger större än för dagens återvinningsmetod. Polymererna som användes i studien kunde tillverkas med växtolja istället för fossila bränslen.

När plasten värmdes till 120 ℃ (248 ℉) i etanol eller metanol kunde den sönderdelas i sina byggstenar och nå en återvinningsgrad på 96%. Det är en enorm förbättring jämfört med de metoder som för närvarande används. Good News Network skrev: "I motsats till mekanisk återvinning är smältning av plast inte kostnads- eller energieffektivt för normala polymerer som polyeten eller polyester." Denna nya polymer med “brytpunkter” kräver inte lika höga temperaturer för att återvinnas. För att ta isär de kolvätekedjor som finns i ”vanlig” plast krävs en temperatur på 600 ℃. Även efter att molekylkedjorna återgått till “byggstenar” är endast 10% av det resulterande materialet användbart.

Kemisterna bakom denna nya metod jobbar vidare för att undersöka hur de införda brytpunkterna kan skapa en plast som är biologiskt nedbrytbar.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.