Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸšș Startup bakom ny metod för att Ă„tervinna polyeten

đŸšș Startup bakom ny metod för att Ă„tervinna polyeten

Startup-projektet Novoloop, lett av ett team kvinnor, har hittat en metod för att Ätervinna plast till högpresterande kemikalier och material.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En ny startup som heter Novoloop, baserat i USA, leds av ett team kvinnor.  De har utvecklat en effektiv lösning för det problematiska plastmaterialet polyeten. Polyeten Àr den plast som Àr vanligt förekommande i vÄrt vardagsliv och som i stor utstrÀckning förorenar vÄr planet.

Under de senaste fem Ă„ren har Novoloops grundare och forskare Miranda Wang och Jeanny Yao arbetat med en process som kan omvandla plastavfall till högpresterande material och kemikalier. Teamet har lyckats utveckla en egen processteknologi som de kallar Accelerated Thermal Oxidative Decomposition (eller ATODℱ). Denna metod bryter ner polyeten till kemiska byggstenar som sedan kan syntetiseras till vĂ€rdefulla produkter.

Novoloops första produkt heter Oistreℱ. Det Ă€r en termoplastisk polyuretan (TPU) som kommer att ha ett koldioxidavtryck som Ă€r upp till 46 procent lĂ€gre Ă€n andra TPU:er. Teamet bakom produkten menar att den kan anvĂ€ndas för skor, klĂ€der, sportartiklar, bilar och elektronik.

Novoloops lösning kommer att hjÀlpa till att hÄlla plast som Àr svÄr att Ätervinna borta frÄn vÄra hav och övriga ekosystem. Samtidigt kommer den ocksÄ att erbjuda oss ett mer hÄllbart alternativ till TPU:er. 99 procent av de TPU:er som Àr i omlopp just nu Àr gjorda av jungfrulig fossilbrÀnslebaserad TPU. Novoloop kommer bidra till att Àndra ocksÄ pÄ detta.

– Plaster försvinner inte inom kort, sĂ„ vi mĂ„ste förnya oss för att sluta gapet mellan det som produceras och det som Ă„teranvĂ€nds. Efter Ă„r av teknikutveckling Ă€r vi glada över att kunna tillkĂ€nnage ett stöd frĂ„n stora investerare och partners för att kommersialisera denna vĂ€lbehövliga teknik, förklarade Novoloops medgrundare och VD Miranda Wang till Techcrunch.

💰 Dubbelt sĂ„ mycket investerades i gröna startups 2021
370 miljarder kronor investerades i gröna startups förra Äret, vilket Àr dubbelt sÄ mycket jÀmfört med 2020. NÄgra av Ärets största investeringar var inom fusionskraft.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.