Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚺 Startup bakom ny metod för att återvinna polyeten

🚺 Startup bakom ny metod för att återvinna polyeten

Startup-projektet Novoloop, lett av ett team kvinnor, har hittat en metod för att återvinna plast till högpresterande kemikalier och material.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En ny startup som heter Novoloop, baserat i USA, leds av ett team kvinnor.  De har utvecklat en effektiv lösning för det problematiska plastmaterialet polyeten. Polyeten är den plast som är vanligt förekommande i vårt vardagsliv och som i stor utsträckning förorenar vår planet.

Under de senaste fem åren har Novoloops grundare och forskare Miranda Wang och Jeanny Yao arbetat med en process som kan omvandla plastavfall till högpresterande material och kemikalier. Teamet har lyckats utveckla en egen processteknologi som de kallar Accelerated Thermal Oxidative Decomposition (eller ATOD™). Denna metod bryter ner polyeten till kemiska byggstenar som sedan kan syntetiseras till värdefulla produkter.

Novoloops första produkt heter Oistre™. Det är en termoplastisk polyuretan (TPU) som kommer att ha ett koldioxidavtryck som är upp till 46 procent lägre än andra TPU:er. Teamet bakom produkten menar att den kan användas för skor, kläder, sportartiklar, bilar och elektronik.

Novoloops lösning kommer att hjälpa till att hålla plast som är svår att återvinna borta från våra hav och övriga ekosystem. Samtidigt kommer den också att erbjuda oss ett mer hållbart alternativ till TPU:er. 99 procent av de TPU:er som är i omlopp just nu är gjorda av jungfrulig fossilbränslebaserad TPU. Novoloop kommer bidra till att ändra också på detta.

– Plaster försvinner inte inom kort, så vi måste förnya oss för att sluta gapet mellan det som produceras och det som återanvänds. Efter år av teknikutveckling är vi glada över att kunna tillkännage ett stöd från stora investerare och partners för att kommersialisera denna välbehövliga teknik, förklarade Novoloops medgrundare och VD Miranda Wang till Techcrunch.

💰 Dubbelt så mycket investerades i gröna startups 2021
370 miljarder kronor investerades i gröna startups förra året, vilket är dubbelt så mycket jämfört med 2020. Några av årets största investeringar var inom fusionskraft.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.