Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Plast av tång och växter bryts ner på en månad

♻️ Plast av tång och växter bryts ner på en månad

Notpla har designat ett biologiskt nedbrytbart och ätbart förpackningsmaterial. Det är gjort av tång och andra växter - och målet med Notpla är att ersätta engångsplast.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En startup har skapat en ny typ av förpackningar gjorda av växter och tång. Materialet ser ut som plast, designades för att ersätta plast och namnet på projektet är faktiskt en förkortning för "inte plast", Notpla.

– Notpla är en tångbaserad, hållbar startup med uppdraget att få förpackningar i den form vi är vana vid att försvinna naturligt, säger Mark Wood, senior creative director, till Dezeen.
– Varje år dumpas 8 miljoner ton plast i haven. Världens beteenden måste förändras när det kommer till engångsplast, förklarar han.

Denna nya förpackning bryts ned helt och kan (om du vill) ätas. På fyra till sex veckor kan materialet brytas ned helt och hållet hemma i komposten. Hittills har förpackningsmaterialet använts för att skapa tunn film och beläggning i kartonger för hämtmat samt påsar för kryddor.

Startupen ligger också bakom Ooho, påsar gjorda av Notplas material, skapade för att konsumeras av löpare under sportevenemang. De designers som jobbar med Notpla har också skapat mindre versioner av Ooho, avsedda att innehålla vätskor och krämer, till exempel kaffe, solkräm och tandkräm.

– Det yttersta målet är att stoppa miljarder förpackningar av engångsplast från att någonsin tillverkas genom att tillhandahålla ett positivt alternativ, sa Wood. Vi tror att Notpla har potential att vända den eskalerande utvecklingen kring plastavfall.


Bild: Notpla och Superunion via Dezeen


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.