Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏗 Matrester förvandlas till byggmaterial

🏗 Matrester förvandlas till byggmaterial

Kasserade frukt- och grönsaksrester förvandlas till ett byggnadsmaterial som Àr starkare Àn betong - och det förblir Àtbart.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Hundratals miljoner kilo matavfall slÀngs varje Är. Det Àr inte bara ohÄllbart miljömÀssigt, utan ocksÄ extremt kostsamt. Forskare i Tokyo har utvecklat en metod som kan förvandla kasserade frukt- och grönsaksrester till robust byggnadsmaterial.

– VĂ„rt mĂ„l var att anvĂ€nda tĂ„ng och vanliga matrester för att konstruera material som Ă€r minst lika starka som betong, förklarar Yuya Sakai, huvudförfattare i studien, i ett pressmeddelande publicerat av Institute for Industrial Science, the University of Tokyo.
– Men eftersom vi anvĂ€nde Ă€tbart matavfall, var vi ocksĂ„ intresserade av att avgöra om Ă„tervinningsprocessen pĂ„verkade ursprungsmaterialets smak.

Forskare som arbetade med projektet anvĂ€nde ett ”vĂ€rmepress”-koncept som annars anvĂ€nds för att förvandla trĂ€pulver till byggmaterial. IstĂ€llet för trĂ€pulver anvĂ€nde forskarna vakuumtorkade, pulveriserade matrester till det pulver som skulle pressas. De anvĂ€nde till exempel tĂ„ng, kĂ„lblad, apelsin, lök, pumpa och bananskal.

Enligt Good News Network blandade forskarna matpulvret med vatten och kryddor, varefter blandningen pressades in i en gjutform under hög temperatur. Forskarna testade ocksÄ materialens böjstyrka samt övervakade dess utseende, smak och lukt.

– Med undantag av exemplaret som gjordes frĂ„n pumpa sĂ„ överskred allt material vĂ„rt mĂ„l för hĂ„llfasthet, sĂ€ger Kota Machida, en senior samarbetspartner.
– Vi fann ocksĂ„ att kinesiska kĂ„lblad producerade ett material som var mer Ă€n tre gĂ„nger starkare Ă€n betong. Det kunde blandas med det svagare pumpa-baserade materialet för att ge effektiv förstĂ€rkning.

Detta nya material behöll sin Àtbara natur under hela processen. Tillsats av salt eller socker förbÀttrade smaken, utan att pÄverka materialets styrka. Materialet förblev oförÀndrat i utseende och smak efter att ha utsatts för luft i fyra mÄnader. Dessutom motstod materialet insektsangrepp, röta och svamp.

Det Àr vÀlkÀnt att matsvinn Àr en global ekonomisk börda och ett miljöproblem. Att utveckla metoder som den hÀr ger oss ett brett utbud av möjligheter som hÀrstammar frÄn en enda teknik.

Bild: University of Tokyo via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.