Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§Č Magneter tar bort farliga "evighetskemikalier" frĂ„n vatten

đŸ§Č Magneter tar bort farliga "evighetskemikalier" frĂ„n vatten

Nu finns en ny metod för att ta bort kemikalier ur vatten. I förorenat vatten tillsÀtts en lösning, vilken gör kemikalier och föroreningar magnetiska. DÀrmed blir de lÀtta att attrahera med magnet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare i Australien har kommit med en ny resolution för att ta bort farliga kemikalier som annars skulle cirkulera i det hydrologiska kretsloppet för evigt. Föroreningarna avlÀgsnas genom att en lösning, som gör kemikalierna magnetiska, tillsÀtts till förorenat vatten.

Kemikalier som per- och polyfluoroalkyl (PFAS) Àr mycket populÀra att anvÀnda till följd av deras förmÄga att stöta bort vatten och olja. De kemiska föreningarna Àr inte bra för hÀlsan och för att göra saken vÀrre sÄ Àr de stabila molekylerna mycket svÄra att bryta ner. Detta gör dem till "evighetskemikalier".

För att lösa problemet med dessa “evighetskemikalier” i ekosystemen sĂ„ har forskare frĂ„n University of Queensland kommit pĂ„ en metod som kan ta bort dessa föroreningar frĂ„n vattnet. Forskargruppen skapade en lösning som kallas för en "magnetisk fluorerad polymersorbent". Denna lösning tĂ€cker PFAS-molekylerna i det förorenade vattnet och gör dem magnetiska. En magnet kan sedan anvĂ€ndas för att attrahera föroreningarna och separera dem frĂ„n vattnet. Det Ă€r en ganska enkel process.

Enligt New Atlas fann teamet att tekniken kunde extrahera över 95 % av de flesta PFAS-molekyler, inklusive mer Ă€n 99 % av GenX – en sĂ€rskilt problematisk kemikalie – och detta inom 30 sekunder. Hittills har man genomförde tester med smĂ„ prover av PFAS-laddat vatten.

JÀmfört med andra metoder som anvÀnds för att ta bort PFAS frÄn vatten sÄ har denna nyhet ett par fördelar. För det första kan sjÀlva lösningen ÄteranvÀndas upp till 10 gÄnger och den kan fungera mycket snabbt. Slutligen krÀvs det ingen extra energi för att utlösa reaktionen.

"VĂ„r metod visar att det Ă€r möjligt att ta bort fler av dessa kemikalier pĂ„ ett sĂ€tt som Ă€r snabbare, billigare, renare och mycket enkelt", sĂ€ger Dr. Cheng Zhang, medförfattare till studien till New Atlas. "Eftersom vĂ„r process inte behöver elektricitet kan den anvĂ€ndas pĂ„ avlĂ€gsna platser och utanför nĂ€tet. VĂ„rt team kommer nu att skala upp testerna och vi hoppas kunna ha en kommersiellt tillgĂ€nglig produkt redo nĂ„gon gĂ„ng under de kommande tre Ă„ren.”

LĂ€s hela studien hĂ€r: Angewandte Chemie — Efficient removal of perfluorinated chemicals from contaminated water using magnetic fluorinated polymer sorbents


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.