Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Ljusshow skyddar grödor

đŸŒŸ Ljusshow skyddar grödor

Ett nytt konstprojekt anvÀnder LED-lampor för att visa den skönhet vetenskap och konst kan skapa nÀr de kombineras - och samtidigt hjÀlpa grödor att vÀxa med minskad anvÀndning av bekÀmpningsmedel.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Daan Roosegaarde, en konstnÀr frÄn NederlÀnderna, valde en gÄrd pÄ fem hektar som sitt senaste konstverk. Efter tvÄ Ärs arbete presenterar Roosegaarde GROW, en installation av mÄngfÀrgade LED-lampor som lÄter sitt ljus dansar över ett purjolöksfÀlt pÄ natten.

KonstnÀrerna pÄ Studio Roosegaarde anvÀnder dessa ljusshower för att visa upp skönheten i att kombinera konst och vetenskap. GROW Àr den första uppvisningen i en serie som konstnÀren kallar "drömlandskap". I en intervju med Deezen sa Daan Roosegaarde:

– Jag vill designa installationer som gör mĂ€nniskor nyfikna pĂ„ framtiden, inte ledsna eller arga. Ljus Ă€r mitt sprĂ„k. Ljus Ă€r inte dekoration, det Ă€r aktivering och kommunikation.

GROW Ă€r inte bara otroligt vackert, det Ă€r ocksĂ„ mycket anvĂ€ndbart i kampen för att skapa en bĂ€ttre vĂ€rld. KonstnĂ€ren fick idĂ©n till ”drömlandskapen” tack vare vetenskaplig forskning. Han lĂ€rde sig att vissa kombinationer av ljus kan förbĂ€ttra vĂ€xternas tillvĂ€xt och minska anvĂ€ndningen av bekĂ€mpningsmedel med upp till 50%.

– Ett specifikt ultraviolett ljus aktiverar vĂ€xternas försvarssystem. Och det som Ă€r intressant Ă€r att det fungerar pĂ„ alla grödor, sĂ„ att vi kan minska anvĂ€ndningen av bekĂ€mpningsmedel.

Tidigare har denna metod testats pĂ„ vĂ€xter som odlas inomhus i till exempel vertikala gĂ„rdar eller lagerbyggnader utan fönster. Roosegaarde ville se potentialen i större utomhusmiljöer. Studio Roosegaarde anvĂ€nder soldrivna LED-lampor för att ge fĂ€ltet en magisk och surrealistisk ljusspel genom att belysa vĂ€xterna horisontellt. KonstnĂ€ren vill ta sin ljusshow pĂ„ turnĂ© och anvĂ€nda lysdioderna för att uppmĂ€rksamma lokala grödor i 40 lĂ€nder. År 2019 skrev Roosegaarde:

– MĂ€nniskor kommer inte att förĂ€ndras pĂ„ grund av fakta eller siffror. Men om vi kan slĂ€ppa lös fantasin kring en ny vĂ€rld, sĂ„ Ă€r det sĂ€ttet att aktivera mĂ€nniskor.

Bild: Ruben Hamelink / Studio Roosegaarde via Freethink.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.