Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Ljudinspelningar lockar fisk att Ă„tervĂ€nda till döda korallrev

🐠 Ljudinspelningar lockar fisk att Ă„tervĂ€nda till döda korallrev

Genom spela upp ljudet av friska korallrev kan man fÄ fisk att ÄtervÀnda till rev som degraderats och tappat sin fiskpopulation.

Ola Rask
Ola Rask

Dela artikeln

Forskare frÄn Australien och Storbritannien utförde ett experiment vid Stora BarriÀrrevet, som nyligen upplevt stor förödelse, och upptÀckte att ljudet av friska korallrev lockade dubbelt sÄ mycket fisk som platser dÀr inget ljud spelades, rapporterar phys.org.

Korallrev Àr förvÄnansvÀrt högljudda platser, dÀr allt ifrÄn knÀppande rÀkor till grymtande fiskar samlas och lever tillsammans. Unga fiskar lockas till de hÀr ljuden nÀr de letar efter en plats att slÄ sig till ro.

Fisk Àr en viktig del av ett korallrevs ekosystem men nÀr ett rev dör ut försvinner ocksÄ ljuden, vilket leder till att fÀrre fisk hittar dit.

Genom att locka unga fiskar tillbaka till de hÀr platserna kan de sedan hjÀlpa till med den upprensning som krÀvs för att att ett nytt rev ska kunna slÄ rot och börja vÀxa.

Att enbart fÄ tillbaka fisk till ett dött rev Àr sÄklart lÄngt ifrÄn allt som krÀvs för att fÄ göra haven hÀlsosamma igen men initiativ som detta Àr ett bra exempel pÄ hur vi kan hjÀlpa naturen att ÄterhÀmta sig pÄ lokal nivÄ.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.