Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Ljudinspelningar lockar fisk att återvända till döda korallrev

🐠 Ljudinspelningar lockar fisk att återvända till döda korallrev

Genom spela upp ljudet av friska korallrev kan man få fisk att återvända till rev som degraderats och tappat sin fiskpopulation.

Ola Rask
Ola Rask

Dela artikeln

Forskare från Australien och Storbritannien utförde ett experiment vid Stora Barriärrevet, som nyligen upplevt stor förödelse, och upptäckte att ljudet av friska korallrev lockade dubbelt så mycket fisk som platser där inget ljud spelades, rapporterar phys.org.

Korallrev är förvånansvärt högljudda platser, där allt ifrån knäppande räkor till grymtande fiskar samlas och lever tillsammans. Unga fiskar lockas till de här ljuden när de letar efter en plats att slå sig till ro.

Fisk är en viktig del av ett korallrevs ekosystem men när ett rev dör ut försvinner också ljuden, vilket leder till att färre fisk hittar dit.

Genom att locka unga fiskar tillbaka till de här platserna kan de sedan hjälpa till med den upprensning som krävs för att att ett nytt rev ska kunna slå rot och börja växa.

Att enbart få tillbaka fisk till ett dött rev är såklart långt ifrån allt som krävs för att få göra haven hälsosamma igen men initiativ som detta är ett bra exempel på hur vi kan hjälpa naturen att återhämta sig på lokal nivå.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.