Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚼 Litterati Ă€r appen du kan anvĂ€nda för att plocka upp skrĂ€p med dina barn

🚼 Litterati Ă€r appen du kan anvĂ€nda för att plocka upp skrĂ€p med dina barn

Litterati har byggt en app som gör det kul att plocka upp skrÀp, samtidigt som mÀngder data samlas in som gör det möjligt för kommuner och företag att förhindra att skrÀpet kastas till att börja med. HÀr en intevju med Litteratis grundare, Jeff Kirshner.

Rich Spuller
Rich Spuller

Dela artikeln

Jeff Kirshner, grundare och VD för Litterati var aldrig en aktiv miljöaktivist. Han var inte heller ingenjör. Han Àr en skribent. Men mycket av det förÀndrades en eftermiddag nÀr han vandrade genom skogen med sina barn. Hans fyra Är gamla dotter sÄg en plastlÄda för katter liggandes i en bÀck.

"Pappa, den borde inte ligga dÀr."

Det var det ögonöppnande ögonblicket för Jeff. Hans unga dotter mÀrkte och pÄpekade ett mycket enkelt faktum som vi alla Àr medvetna om, men inte gör tillrÀckligt Ät.

Jeff reflekterar över hans dotters observation och berÀttar hur han pÄminde sig om en lektion som han lÀrde som barn pÄ sommarlÀgret.

"PĂ„ besöksdagen plockade varje barn upp fem skrĂ€pbitar. 200 barn gĂ„nger 5 skrĂ€pbitar per barn, motsvarade ett rent lĂ€ger. SĂ„ jag tĂ€nkte, varför inte anvĂ€nda samma modell pĂ„ vĂ€rlden? Och teknologi som hĂ€vstĂ„ng. Det var inspirationen för Litterati,” förklarar han.

"Det som hÀnde hÀrnÀst var underligt. Jag fotograferade en cigarettstump med hjÀlp av Instagram. Sedan tog jag flera bilder av skrÀp och mÀrkte att tvÄ saker hÀnder:

SkrÀp blev konst.
I slutet av en vecka hade jag tagit 50 foton pÄ skrÀp jag plockat upp och insÄg att jag hade skapat ett register över den positiva pÄverkan jag hade pÄ planeten.

Litterati började som en hashtag, men Àr idag en iOS- och Android- app och ett community i 165 lÀnder som har katalogiserat, kartlagt och samlat över 5 miljoner kastat skrÀp.

De har börjat implementera maskininlÀrning för att identifiera varje skrÀp, vilket material och varumÀrkesdata som anvÀnds av stÀder, kommuner, organisationer, skolor och företag. Denna global skrÀpdatabas innehÄller information som har anvÀnts för att skapa policy, pÄverka mer hÄllbara förpackningar och inspirera till personligt ansvar.

Litterati har skapat nÄgra imponerande innovationer och framsteg, men det som gör Jeff mest stolt över Àr det som samhÀllet har uppnÄtt. De kallas Stories of Impact.


I Arnhem, NederlÀnderna, katalogiserade och samlade medborgare mer Àn 50 000 kastat skrÀp pÄ mindre Àn fyra veckor. Deras data anvÀndes för att kartlÀgga problemomrÄden och identifiera de vanligaste varumÀrkena samtidigt som de inspirerade mÀnniskor att delta i den större insatsen.

I San Francisco, Kalifornien, utnyttjade staden Litterati-plattformen för att mÀta andelen fimpar, vilket ledde till en ökad skatt pÄ cigaretter och skatteintÀkter pÄ fyrtio miljoner kronor per Är. Staden anvÀnder de pengarna för att stÀrka sina saneringsinsatser.

I Modesto, Kalifornien, plockade femteklassare upp 1247 skrÀp pÄ sin skolgÄrd. Det vanligaste skrÀpet var sugrör frÄn skolans egen kafeteria. BevÀpnad med denna information kontaktade eleverna rektoren och frÄgade varför skolan köper individuellt inslagna sugrör. SÄ de slutade.

I Philadelphia lanserade Litterati 2019 ett pilotprogram initierat av stadens borgmÀstares och integrerade tekniken i 12 skolor. De genomförde ett tre mÄnaders program dÀr man engagerade 300 studenter som kartlade, katalogiserade och samlade 13 000 skrÀpbitar.

Litteratis mÄl Àr att skapa ett verktyg som Àr enkelt, men ÀndÄ sofistikerat. Som hjÀlper stÀder att engagera sina medborgare att samla in data, förstÄ deras "Litter Fingerprint" och hÄlla sina samhÀllen rena. Ett verktyg som utbildar studenter och inspirerar dem att vara morgondagens miljöledare. En plattform som hjÀlper mÀrken att identifiera var deras material hamnar, sÄ att de kan förstÄ hur man skapar mer hÄllbara förpackningar.

"Kanske mest av allt Àr vÄrt mÄl att ansluta mÀnniskor runt om i vÀrlden och ge dem möjlighet att trÀffas för att skapa effekt.", sÀger Jeff.


PÄ Warp Institute Àr vÄrt uppdrag att fÄ framtiden att komma snabbare. SÄ naturligtvis bad vi Jeff att beskriva hur han tror att Litterati pÄverkar framtiden för att förbÀttra mÀnskligheten och planeten. HÀr var vad han hade att sÀga:

"Oavsett om det Ă€r klimatförĂ€ndringar, försurning av havet eller plastföroreningar, dagens miljöproblem Ă€r kolossala och komplexa. MĂ€nniskor Ă€r övervĂ€ldiga. Det finns en demoraliserad kĂ€nsla av ‘vilken skillnad skulle det göra om jag tog upp den hĂ€r plastflaskan?' Men det gör skillnad. Litterati visar att det inte spelar nĂ„gon roll om du Ă€r i Stockholm, Seoul eller San Francisco. NĂ€r vi alla tar samma, enkla Ă„tgĂ€rder tillsammanns omöjliga blir det möjligt. FörĂ€ndring sker och den kĂ€nslan blir till inspiration.”

Du kan bidra till att göra jorden ren frÄn skrÀp genom att ladda ner Litteratis app (Apple, Android.)


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.