Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍁 Konstgjort löv suger koldioxid ur luften

🍁 Konstgjort löv suger koldioxid ur luften

Forskare uppfinner ett konstgjort löv som suger koldioxid ur luften och omvandlar det till bränsle.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I kampen mot klimatförändringen har en grupp forskare uppfunnit ett konstgjort löv som absorberar koldioxid från luften och omvandlar det till metanol, ett bränsle som bryts ned till koldioxid och vatten.

Uppfinningen har inspirerats av fotosyntesen, växternas omvandling av solljus till kemiskt bunden energi. I fotosyntesen binds koldioxid från luften i enkla sockermolekyler, glukos, och syre frisätts. Istället för att omvandla koldioxid till glukos och syre ska det artificiella lövet omvandla CO2 till metanol och syre.

The Hearty Soul skriver att enligt forskarna omvandlas 72 procent av koldioxiden som tillsätts i processen till metanol. Det syntetiska lövet härmar fotosyntesens process med hjälp av en fotokatalysator som kallas koppar(I)oxid, i naturen är klorofyll växternas fotokatalysator. Koppar(I)oxid är ett billigt rödaktig pulver som finns naturligt i ett mineral som kallas kuprit.

Jag försökte hitta ett nytt sätt att efterlikna fotosyntesen i naturen, där löv med hjälp av solljus konverterar koldioxid och vatten till glukos och syre," säger den ledande forskaren Yimin Wu, professor i teknik vid University of Waterloo, till Independent.

Motivationen är att minska koldioxidutsläppen, en växthusgas, och förhoppningsvis minska den globala uppvärmningen och att tillhandahålla hållbar energi.

Lövet och koppar(I)oxiden värms upp i vatten så att metanolen avdunstar och kan tas omhand som bränsle i slutet av processen. När vattnets temperatur når en viss punkt slussas koldioxid genom vattnet och vitt ljud riktas över lösningen. För att få ett mer effektivt och användbart bränsle tillsätts också ämnen såsom glukos och natriumhydroxid, skriver Independent och hänvisar till den vetenskapliga artikeln publicerad i Nature Energy.

Professor Wu säger till Independent att teknologin fortfarande utvecklas och det kommer ta många år innan produkten kommersialiseras. Forskarteamet planerar att produkten ska tillverkas för att passa både industriell användning och hushållsbehov. Professor Wu och hans team har jobbat på denna uppfinning sedan 2015. Även om det är mycket jobb kvar är teamet väldigt entusiastiska över det senaste genombrottet.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.