Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍁 Konstgjort löv suger koldioxid ur luften

🍁 Konstgjort löv suger koldioxid ur luften

Forskare uppfinner ett konstgjort löv som suger koldioxid ur luften och omvandlar det till brÀnsle.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I kampen mot klimatförÀndringen har en grupp forskare uppfunnit ett konstgjort löv som absorberar koldioxid frÄn luften och omvandlar det till metanol, ett brÀnsle som bryts ned till koldioxid och vatten.

Uppfinningen har inspirerats av fotosyntesen, vÀxternas omvandling av solljus till kemiskt bunden energi. I fotosyntesen binds koldioxid frÄn luften i enkla sockermolekyler, glukos, och syre frisÀtts. IstÀllet för att omvandla koldioxid till glukos och syre ska det artificiella lövet omvandla CO2 till metanol och syre.

The Hearty Soul skriver att enligt forskarna omvandlas 72 procent av koldioxiden som tillsÀtts i processen till metanol. Det syntetiska lövet hÀrmar fotosyntesens process med hjÀlp av en fotokatalysator som kallas koppar(I)oxid, i naturen Àr klorofyll vÀxternas fotokatalysator. Koppar(I)oxid Àr ett billigt rödaktig pulver som finns naturligt i ett mineral som kallas kuprit.

– Jag försökte hitta ett nytt sĂ€tt att efterlikna fotosyntesen i naturen, dĂ€r löv med hjĂ€lp av solljus konverterar koldioxid och vatten till glukos och syre," sĂ€ger den ledande forskaren Yimin Wu, professor i teknik vid University of Waterloo, till Independent.

Motivationen Àr att minska koldioxidutslÀppen, en vÀxthusgas, och förhoppningsvis minska den globala uppvÀrmningen och att tillhandahÄlla hÄllbar energi.

Lövet och koppar(I)oxiden vÀrms upp i vatten sÄ att metanolen avdunstar och kan tas omhand som brÀnsle i slutet av processen. NÀr vattnets temperatur nÄr en viss punkt slussas koldioxid genom vattnet och vitt ljud riktas över lösningen. För att fÄ ett mer effektivt och anvÀndbart brÀnsle tillsÀtts ocksÄ Àmnen sÄsom glukos och natriumhydroxid, skriver Independent och hÀnvisar till den vetenskapliga artikeln publicerad i Nature Energy.

Professor Wu sĂ€ger till Independent att teknologin fortfarande utvecklas och det kommer ta mĂ„nga Ă„r innan produkten kommersialiseras. Forskarteamet planerar att produkten ska tillverkas för att passa bĂ„de industriell anvĂ€ndning och hushĂ„llsbehov. Professor Wu och hans team har jobbat pĂ„ denna uppfinning sedan 2015. Även om det Ă€r mycket jobb kvar Ă€r teamet vĂ€ldigt entusiastiska över det senaste genombrottet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter