Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏗 Koldioxidnegativt material tar plats i framtidens byggnader

🏗 Koldioxidnegativt material tar plats i framtidens byggnader

Det nystartade projektet Made of Air arbetar med material gjort av biokol. Det nya materialet bestÄr till 90% av atmosfÀrisk koldioxid och bidrar till en mer hÄllbar framtid.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det Àr ingen hemlighet att vÀrldens befolkning vÀxer snabbt och behovet av byggnadsmaterial ökar - och dÀrmed koldioxidutslÀppen och klimatpÄverkan. Men frukta ej - det nystartade projektet Made of Air, med sÀte i Berlin, har kommit till undsÀttning.

Det nystartade projektet Made of Air arbetar med material gjort av biokol. KÀllorna till biokolet Àr hÄllbara och det nya materialet bestÄr till 90% av atmosfÀrisk koldioxid. Detta gör det nya materialet till ett miljömÀssigt hÄllbart och intressant alternativ för byggindustrin, sÄvÀl som  för inredning och möbeldesign. Enligt Made of Airs hemsida Àr materialet framtaget för att bekÀmpa klimatförÀndringar och samtidigt förse byggindustrin med anpassningsbara tillgÄngar.

För att skapa materialet anvĂ€nds överbliven biomassa i form av restprodukter frĂ„n jord- och skogsbruk. Biomassan brĂ€nns i en syrefattig miljö, processen kallas pyrolys, vilket omvandlar materialet till biokol. Proceduren lĂ„ser koldioxiden i materialet sĂ„ att det inte frigörs vid nedbrytning, vilket det annars skulle göra. Detta medför att materialet blir “koldioxidnegativt”.

En av grundarna till Made of Air, Allison Dring, förklarade i en artikel frĂ„n Positive News att processen kan sĂ€gas aktivt vĂ€nda klimatförĂ€ndringen. Hon sade ocksĂ„ att ”uppfinna och tillĂ€mpa ett koldioxidnegativt material inom industrin Ă€r en stor utmaning, men nĂ€r det fungerar i stor skala kommer det att förĂ€ndra tillverkningssystemet”.

Allison Drings TED talk om bakgrunden till projektet

PÄ Made of Airs hemsida stÄr det;

"Made of Air kan minska byggnadernas COÂČ-avtryck avsevĂ€rt och hjĂ€lpa fastighetsutvecklare, arkitekter och stĂ€der att uppnĂ„ sina klimatmĂ„l".

Tack vare detta radikala, nya material kommer byggindustrin inte bara avlÀgsna redan befintlig CO2 frÄn atmosfÀren, utan ocksÄ skapa ett överskott av anvÀndbar vÀrme och elektrisk energi.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.