Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 Kirunagruvan minskar koldioxidutslĂ€pp med 60 ton per dag

📉 Kirunagruvan minskar koldioxidutslĂ€pp med 60 ton per dag

Genom att ersÀtta betong med masugnsslagg (GGBS), en slaggprodukt frÄn stÄltillverkning, minskar Kirunagruvan sina koldioxidutslÀpp med 60 ton per dag.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Under sommaren 2021 hamnade Sverige vad mÄnga beskrev som en cementkris, dÄ Mark- och miljööverdomstolen stoppade utvinningen av kalksten pÄ Gotland. Bland annat branchforganisationen Byggföretagen gick ut med ett pressmeddelande som sade Sverige stod inför ett byggstopp under hösten 2021.

Även om det Ă€nnu inte finns nĂ„gon slutgiltig lösning pĂ„ cementbehovet, sĂ„ har efterföljande omstĂ€llningar i vissa industrier haft positiv inverkan pĂ„ klimatet. LKAB har nu meddelat att de genom anpassningar har minskat sina utslĂ€pp i Kirunagruvan med 60 ton koldioxid per dag.

Minskningen har skett genom att man ersatt en del av cementen som anvÀnds i tillverkning av betong med restprodukter frÄn stÄltillverkning; sÄ kallat masugnsslagg (GGBS) har ersatt hÀlften av den betong som tidigare anvÀndes för att förstÀrka bergschakten. Mikael Kyrö, produktionschef för schaktgruppen i Kirunagruvan, meddelar att blandningen har fungerat vÀl och att de Àmnar öka mÀngden GGBS ytterligare.

MĂ„l: en fossilfri betong

LKAB Berg & Betong, en av de största betongtillverkarna i Sverige, siktar pÄ att stÀlla om sin verksamhet och satsa mer pÄ GGBS. PÄ sikt har de som mÄl att bli en koldioxifri leverantör av betong, sÀger Benjamin Krutröl, gruppchef pÄ LKAB Berg & Betong i Kiruna.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.