Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§Ș Kemisk process förvandlar icke-Ă„tervinningsbar PVC till anvĂ€ndbart material

đŸ§Ș Kemisk process förvandlar icke-Ă„tervinningsbar PVC till anvĂ€ndbart material

Ny forskning vid University of Michigan har riktat in sig pÄ ett av de svÄraste materialen att ÄteranvÀnda, nÀmligen PVC (polyvinylklorid). Forskarna har skapat en kemisk process som kan göra detta, tidigare icke-Ätervinningsbara, material till nÄgot anvÀndbart.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

PVC (polyvinylklorid) Àr en av de mest anvÀnda plasterna i vÀrlden. TyvÀrr Àr det ocksÄ ett av de svÄraste materialen att Ätervinna. Tack vare forskningsframsteg har ett team vid University of Michigan skapat en process som kan förvandla detta icke-Ätervinningsbara material till anvÀndbart material.

PVC-plast anvÀnds i en rad olika omrÄden, allt frÄn klÀder till golv. I USA Àr Ätervinningsgraden för materialet obefintlig pÄ grund av dess skadliga bestÄndsdelar.

"PVC Ă€r den typ av plast som ingen vill ta itu med eftersom den har sin egen unika uppsĂ€ttning problem", förklarade studiens försteförfattare Danielle Fagnani. ”PVC innehĂ„ller vanligtvis mycket mjukgörare, som förorenar allt i Ă„tervinningsprocessen och Ă€r vanligtvis mycket giftiga. Det slĂ€pper ocksĂ„ ifrĂ„n saltsyra vĂ€ldigt snabbt med lite vĂ€rme.”

För att lösa detta problem har Fagnani och hennes team testat olika icke-termiska metoder. Nu har de utvecklat en mycket lovande ny elektrokemisk metod. Genom att anvÀnda elektroner för att bryta ner kol-klorbindningarna i materialet kunde forskargruppen med exakthet kontrollera flödet av saltsyra. Detta genom att anvÀnda en av PVC-mjukgörare för att mediera processen.

"Vad vi fann Àr att materialet fortfarande frigör saltsyra, men i en mycket lÄngsammare, mer kontrollerad hastighet," illustrerade Fagnani.

Tack vare processen kan syran samlas upp och anvÀndas som reagens i andra kemiska reaktioner. Denna procedur producerar ocksÄ kloridjoner som kan anvÀndas inom medicin- och jordbrukstillÀmpningar.

Denna nya process lÀmnar annat material som restprodukter. Teamet försöker hitta anvÀndningsomrÄden för dessa, sÄ vissa förbÀttringar Àr fortfarande möjliga. Forskarna hÀvdar att arbetet visar hur kemisk Ätervinning kan anvÀndas för att ge problematiska material ett andra liv.

"Det Ă€r ett misslyckande för mĂ€nskligheten att ha skapat dessa fantastiska material, som har förbĂ€ttrat vĂ„ra liv pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, men att samtidigt vara sĂ„ kortsiktiga att vi inte tĂ€nkte pĂ„ vad vi skulle göra med avfallet", sĂ€ger chefsutredaren Anne McNeil till New Atlas. "I USA Ă€r vi fortfarande fast vid en Ă„tervinningsgrad pĂ„ 9%, och det Ă€r bara ett fĂ„tal typer av plast. Och Ă€ven för plasten vi Ă„tervinner sĂ„ leder processen till lĂ€gre och lĂ€gre kvalitet pĂ„ polymerer. VĂ„ra dryckesflaskor blir aldrig dryckesflaskor igen. De blir en textil eller en parkbĂ€nk som sedan hamnar pĂ„ en soptipp.”

Nya tekniker och processer som bidrar till cirkulÀra system Àr viktiga framsteg. De öppnar upp för en framtid med mindre slit och slÀng.

Vill du lĂ€sa hela forskningsrapporten kan du göra det hĂ€r: Nature Chemistry—Using waste poly(vinyl chloride) to synthesize chloroarenes by plasticizer-mediated electro(de)chlorination


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.