Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏱 NĂ€sta fas av hĂ„llbart byggande - hus som lagrar CO2

🏱 NĂ€sta fas av hĂ„llbart byggande - hus som lagrar CO2

Byggbranschen behöver Àndra fokus för att byggindustrin ska ta upp mer koldioxid Àn den slÀpper ut. Ett sÀtt att göra det kan vara att anvÀnda material som lagrar CO2.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

MĂ„nga av de "gröna byggnader" som tillverkas idag har haft stort fokus pĂ„ tekniker och lösningar som rör effektiviteten nĂ€r det kommer till energiförbrukning. Byggnaderna Ă€r designade för att minska behovet av uppvĂ€rmning och kylning. Även om den minskade energianvĂ€ndningen för att reglera vĂ€rme i en byggnad minskar utslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser, sĂ„ tror Chris Magwood, chef för The Endeavour Center Sustainable Building School, att sĂ„dana byggnader kan bidra med mer vĂ€xthusgaser medan de byggs.

Ruthie Mundell, som Àr styrelseledamot i Build Reuse, en organisation som föresprÄkar att förvandla bygg- och rivningsavfall till resurs, sÀger till FreeThink:

– Jag har lĂ€nge varit frustrerad över hur grönt byggande fokuserar pĂ„ snygga högteknologiska elektroniska prylar och VVS-utrustning och Ă€gnar mindre uppmĂ€rksamhet Ă„t miljökostnaderna för de byggmaterial som anvĂ€nds, hur lĂ€nge de kommer att hĂ„lla och om de sĂ„ smĂ„ningom kan Ă„teranvĂ€ndas eller komposteras.  

Hon tillÀgger att det mesta av en byggnad, sÀrskilt Àldre sÄdana, kan tas isÀr och ÄteranvÀndas istÀllet för att rivas. Att ÄteranvÀnda material skulle eliminera miljöeffekterna av att tillverka nya material.

– NĂ€r vi bygger med nya material ignorerar vi det faktum att det finns massor av befintliga byggnader i det hĂ€r landet som Ă€r oönskade.

Resonemanget handlar i grund och botten om nÄgot som kallas "förkroppsligat kol", vilket Àr kol som Àr inbÀddat i de material som anvÀnds för att bygga konstruktioner. Koldioxiden som frigörs under konstruktionens driftfas, som Àr den tidsperiod dÄ konstruktionen anvÀnds, skiljer sig frÄn förkroppsligat kol. Vissa material som anvÀnds i ett hus, till exempel XPS och skumisoleringsmattor med slutna celler samt vinylfönster, kan vara mer energieffektiva under driftfasen, men de blir en betydande kÀlla till koldioxidutslÀpp i andra skeden.

För att ÄtgÀrda detta problem föreslÄr Magwood (som för övrigt byggde ett hem av halmbalar Ät sig sjÀlv) att industrin anvÀnder hÄllbara byggmaterial som isoleringsskivor av halm- och trÀfibrer och trÀfönster. Han anser att det Àr en bra utgÄngspunkt att ha ett övergripande mÄl om noll nettokoldioxidutslÀpp för byggnader. Naturligtvis mÄste byggnaderna skapas av material som skördats och tillverkats för att uppnÄ strukturens energibehov.

Magwood förklarar att olika material, som till exempel halm, trÀ, linoleum och cedertrÀ, kan absorbera koldioxid frÄn atmosfÀren och lagra den i byggnadens konstruktion. Genom att anvÀnda precis rÀtt material kan byggindustrin bli en kolsÀnka istÀllet för en stor utslÀppskÀlla.

Optimist Daily skriver: NĂ€r byggnader Ă€r designade för att vara en kolsĂ€nka Ă€r det möjligt att göra en kolstruktur som hamnar pĂ„ noll-netto. Och – Ă€nnu bĂ€ttre – byggnader med noll-nettoutslĂ€pp som dĂ€rtill drivs av förnybar energi kan faktiskt hjĂ€lpa till att vĂ€nda klimatförĂ€ndringarna.

🌳 Miniskogar absorberar 40 gĂ„nger mer CO2 – nu kommer de till Europa
Nu sprider sig miniskogarna i Europa. Den hÀr typen av skog absorberar 40 gÄnger mer koldioxid Àn normalvÀxande skogar och ryms, som namnet antyder, pÄ en liten yta.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.