Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 Italienska forskare har byggt ytterligare ett vĂ€tgasdrivet hus i Europa

🏡 Italienska forskare har byggt ytterligare ett vĂ€tgasdrivet hus i Europa

I södra Italien har forskare frÄn universitetet i Sannio kommit fram till en lösning som skulle kunna hjÀlpa mÀnniskor att hantera energikrisen - ett vÀtgasdrivet hus.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare frÄn universitetet i Sannio, i södra Italien, har designat ytterligare ett hus i Europa som drivs av vÀtebrÀnsleceller. Arbetet har Àgt rum tillsammans med en grupp privata företag och forskningsorgan. I Sverige byggdes ett vÀtgashus av Hans-Olof Nilsson redan 2018.

Detta hus ligger i Benevento och Àr en studentbostad, men samtidigt ett levande laboratorium för ett experiment i realtid. Det vÀtgasdrivna huset testas för att se om begrÀnsningarna och fördelarna med denna typ av teknik fungerar för framtida anvÀndning i bostadssektorn.

"Vi har pÄ sistone fokuserat pÄ frÄgan om CO2-utslÀpp i miljön och arbetat pÄ idén att anvÀnda vÀte för att göra det hÀr huset till ett helt sjÀlvförsörjande system," sa dekanus vid Sannio universitet, Gerardo Canfora, till Euronews.

Enligt teamet vid universitetet i Sannio sÄ genererar brÀnslecellerna, helt drivna av vÀte, den el och vÀrme som behövs för att möta byggnadens behov.

Det nya huset byggdes och ritades med hjÀlp av Stress Consortium som Àr ett teknikinriktat forskningscenter för hÄllbart byggande.

Om detta hus fungerar bra sÄ kan projektet  förhoppningsvis hjÀlpa till att inspirera framtida initiativ som anvÀnder vÀtebrÀnsleceller för att driva kommersiella byggnader och bostadshus.

Bild: audioundwerbung/iStock via Interesting Engineering


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.