Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 Italienska forskare har byggt ytterligare ett vätgasdrivet hus i Europa

🏡 Italienska forskare har byggt ytterligare ett vätgasdrivet hus i Europa

I södra Italien har forskare från universitetet i Sannio kommit fram till en lösning som skulle kunna hjälpa människor att hantera energikrisen - ett vätgasdrivet hus.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare från universitetet i Sannio, i södra Italien, har designat ytterligare ett hus i Europa som drivs av vätebränsleceller. Arbetet har ägt rum tillsammans med en grupp privata företag och forskningsorgan. I Sverige byggdes ett vätgashus av Hans-Olof Nilsson redan 2018.

Detta hus ligger i Benevento och är en studentbostad, men samtidigt ett levande laboratorium för ett experiment i realtid. Det vätgasdrivna huset testas för att se om begränsningarna och fördelarna med denna typ av teknik fungerar för framtida användning i bostadssektorn.

"Vi har på sistone fokuserat på frågan om CO2-utsläpp i miljön och arbetat på idén att använda väte för att göra det här huset till ett helt självförsörjande system," sa dekanus vid Sannio universitet, Gerardo Canfora, till Euronews.

Enligt teamet vid universitetet i Sannio så genererar bränslecellerna, helt drivna av väte, den el och värme som behövs för att möta byggnadens behov.

Det nya huset byggdes och ritades med hjälp av Stress Consortium som är ett teknikinriktat forskningscenter för hållbart byggande.

Om detta hus fungerar bra så kan projektet  förhoppningsvis hjälpa till att inspirera framtida initiativ som använder vätebränsleceller för att driva kommersiella byggnader och bostadshus.

Bild: audioundwerbung/iStock via Interesting Engineering


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.