Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏠 Hus i Nigeria byggs av plastflaskor

🏠 Hus i Nigeria byggs av plastflaskor

I Nigeria bygger byar hus av gamla plastflaskor och konstruktionen tÄl jordbÀvningar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det Àr inte sÀllsynt att hitta gamla plastflaskor dumpade lÀngs vÀgen. Det Àr tyvÀrr sant för de allra flesta lÀnder. Men nu har flaskorna blivit en resurs av vÀrde pÄ landsbygden i Nigeria. DÀr, i ett av de mest tÀtbefolkade lÀnderna i Afrika, anvÀnder byinvÄnarna kasserade plastflaskor för att bygga hus och det har blivit en stor framgÄng.

Faktum Àr att det finns tillrÀckligt med gamla plastflaskor i landet för att skapa en ny hÄllbar verksamhet för husbygge. Flaskorna fylls med sand och staplas till en vÀgg genom ett gittermönster.

Husen sĂ€ljs för lĂ€gre priser, vilket Ă€r till hjĂ€lp för byborna pĂ„ landsbygden. Metoden som anvĂ€nds för denna konstruktion Ă€r ocksĂ„ mycket stark och hĂ„llbar - sĂ„ pass att den tĂ„l jordbĂ€vningar. Denna metod kallas “bottle-brick”-tekniken. Good News Network skriver att vĂ€ggarna byggda med denna teknik Ă€r 18 gĂ„nger starkare Ă€n vanliga tegelstensvĂ€ggar.

Arbetslösa, eller ungdomar som inte gÄr i skolan, anstÀlls av projektet för att fylla flaskorna med sand. Sedan placeras de sandfyllda flaskorna i ett lim framstÀllt genom en traditionell teknik baserad pÄ lera. Slutligen sÀkras utsidan med ett nÀt. 14 000 plastflaskor anvÀnds för att bygga ett hus. Husen har slÄende utseende och kostar en tredjedel mindre Àn traditionella bostÀder eftersom rÄvarorna Àr nÀst intill gratis.

Personalen pÄ Development Association for Renewable Energies hoppas att kunna pitcha detta projekt till den nigerianska regeringen för att sÀkra lite extra finansiering och utöka sitt projekt.

Det Àr ett projekt som detta gynnar bÄde naturen och mÀnniskorna och fÄr framtiden att komma snabbare.

Bild: YouTube/Al Jazeera via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.