Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏠 Hus i Nigeria byggs av plastflaskor

🏠 Hus i Nigeria byggs av plastflaskor

I Nigeria bygger byar hus av gamla plastflaskor och konstruktionen tål jordbävningar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det är inte sällsynt att hitta gamla plastflaskor dumpade längs vägen. Det är tyvärr sant för de allra flesta länder. Men nu har flaskorna blivit en resurs av värde på landsbygden i Nigeria. Där, i ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika, använder byinvånarna kasserade plastflaskor för att bygga hus och det har blivit en stor framgång.

Faktum är att det finns tillräckligt med gamla plastflaskor i landet för att skapa en ny hållbar verksamhet för husbygge. Flaskorna fylls med sand och staplas till en vägg genom ett gittermönster.

Husen säljs för lägre priser, vilket är till hjälp för byborna på landsbygden. Metoden som används för denna konstruktion är också mycket stark och hållbar - så pass att den tål jordbävningar. Denna metod kallas “bottle-brick”-tekniken. Good News Network skriver att väggarna byggda med denna teknik är 18 gånger starkare än vanliga tegelstensväggar.

Arbetslösa, eller ungdomar som inte går i skolan, anställs av projektet för att fylla flaskorna med sand. Sedan placeras de sandfyllda flaskorna i ett lim framställt genom en traditionell teknik baserad på lera. Slutligen säkras utsidan med ett nät. 14 000 plastflaskor används för att bygga ett hus. Husen har slående utseende och kostar en tredjedel mindre än traditionella bostäder eftersom råvarorna är näst intill gratis.

Personalen på Development Association for Renewable Energies hoppas att kunna pitcha detta projekt till den nigerianska regeringen för att säkra lite extra finansiering och utöka sitt projekt.

Det är ett projekt som detta gynnar både naturen och människorna och får framtiden att komma snabbare.

Bild: YouTube/Al Jazeera via Good News Network


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.