Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Högteknologiska sensorer ska skydda skogar

🌳 Högteknologiska sensorer ska skydda skogar

Högteknologiska sensorer för att detektera brand ska skydda Italiens skogar från skogsbränder. Sensorerna kan upptäcka gas under glödfasen av en brand, innan den blossar upp i full kraft.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Italien installeras de nya sensorer i skogar med förhoppningen att kunna förutse och förhindra skogsbränder. Detta projekt kommer ur ett partnerskap mellan Vodafone Business och Extreme E, som är en elraceserie för terrängkörning.

Sensorerna använder Internet of Things-teknik (IoT) och kan fungera utan mobiltäckning. Dessa sensorer är installerade på trädstammarna för att upptäcka gas under brandens glödfas. Om en brand upptäcks innan den tar sig så kan detta minska brandkårens reaktionstid och göra det möjligt att begränsa branden innan den sprider sig okontrollerat.

– Tänk på det som en smart skog. De där sensorerna pratar med varandra genom skogen och ansluter tillbaka till en portal som sitter i kanten av skogen, säger Reuben Kingsland, en IoT- och molnspecialist på Vodafone Business till Euronews.next.

Sensorerna är anslutna till ett molnbaserat “varningscenter” och detta system är snabbare än system där kameror eller satelliter används.

– I andra lösningar kan man använda satellitbilder, men det kan ta upp till en månad innan dessa satellitbilder kommer tillbaka. Eller så kan man använda kameror inom ett skogsområde, men det kan ta timmar innan man märker att det börjat ryka, förklarade Matt Green, teknikspecialist på Vodafone Business.
– Detekteringarna som görs med detta system sker i pyrningsstadiet, så mycket tidigare, och man kan upptäcka en brand inom några minuter snarare än i timmar eller dagar, tillade han.

Om skogsbränder kan upptäckas innan de får fäste så kan viktig och vacker natur bevaras - och därmed livgivande ekosystem som är så viktiga för vår värld.

Bild: Euronews.next


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.