Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“±HĂ„llbar smartphone kan höja ribban för hela branschen

đŸ“±HĂ„llbar smartphone kan höja ribban för hela branschen

Fairphone Àr en hÄllbar smartphone som Àr lÀtt att reparera och Ätervinna. Den skulle kunna höja ribban för en mer hÄllbar smartphonedesign.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Dagens smartphonebransch orsakar ett betydande koldioxidavtryck. Det blir inte bÀttre genom att mobilerna Àr svÄra att reparera och Ätervinna. Risken Àr stor att vissa komponenter, som till exempel kobolt, guld och volfram, kommer frÄn kÀllor med tvivelaktiga arbetsförhÄllanden och bristande mÀnskliga rÀttigheter för arbetarna.

Fairphone, ett företag med sÀte i Amsterdam, har arbetat de senaste Ätta Ären för att producera en mer etisk och hÄllbar smartphone. Företagets senaste modell, 5G Fairphone 4, kan repareras och den tillverkas med hjÀlp av ansvarsfulla material. Konceptet höjer hela branschens hÄllbarhetsstandard.

– Tack vare att konstruktionen fokuserar pĂ„ utbytbara moduler och reservdelar sĂ„ kan vem som helst göra reparationer, sĂ€ger Monique Lempers, Impact Innovation Director pĂ„ Fairphone till Fast Company.

Lempers arbetade med den svenska designfirman Above för denna nya modell och Optimist Daily skriver ”baksidan av telefonen Ă€r gjord av 100 procent Ă„tervunnen plast och kan tas loss utan nĂ„gra verktyg. De andra delarna, som batteri, kameror, högtalare och USB-port kan ocksĂ„ enkelt tas bort med hjĂ€lp av en skruvmejsel. Även om delarna Ă€r designade för att hĂ„lla, om nĂ„got gĂ„r sönder, sĂ„ erbjuder företaget reservdelar under en fem Ă„rs lĂ„ng garanti."

– VĂ„r skĂ€rm Ă€r 6,3 tum stor, sĂ€ger Lempers. Du kanske tror att det hĂ€r bara Ă€r ett designbeslut, men sanningen Ă€r den att detta har att göra med tillgĂ€ngligheten pĂ„ reservdelar. För att sĂ€kerstĂ€lla utbudet behövde vi vĂ€lja en skĂ€rmstorlek som Ă€r vanligt förekommande pĂ„ marknaden sĂ„ att vi kan sĂ€kerstĂ€lla ett lĂ„ngsiktigt utbud. Med vĂ„r femĂ„riga garanti sĂ„ betyder det att vi mĂ„ste ha reservdelar tillgĂ€ngliga under de kommande sex Ă„ren.

Fast Company rapporterar att Fairphone-teamet samarbetar med leverantörer för att hitta de bÀsta materialen pÄ marknaden. Detta inkluderar Fairtrade-certifierat guld, Ätervunnet tenn och konfliktfritt och rÀttvist producerat volfram. Företaget har ocksÄ ett löneprogram som innebÀr att arbetarna fÄr en bonus för varje telefon de producerar.

Fairphone anvÀnder ocksÄ plastfria förpackningar. LÄdan Àr designad för att ÄteranvÀndas sÄ att kunderna kan skicka tillbaka gamla telefoner för företaget att Ätervinna. Som en del av deras Ätervinningsprogram sÄ Ätervinner de e-avfall för varje sÄld telefon.

– Fairphones uppdrag Ă€r att föregĂ„ med gott exempel i vĂ„r egen leverantörskedja genom att anvĂ€nda efterfrĂ„gan pĂ„ vĂ„ra produkter ute pĂ„ marknaden som en katalysator för stĂ€ndiga förbĂ€ttringar, sĂ€ger Lempers. Vi vill inspirera resten av vĂ„r bransch att följa vĂ„rt tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt för rĂ€ttvis sourcing - att undersöka potentialen för positiv pĂ„verkan och att sluta upp tillsammans med oss ​​sĂ„ att vi gemensamt kan skala upp lösningarna som fungerar.

Bild: Fairphone via Fast Company


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.