Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿🏙 Gröna fasader kan göra stĂ€der svalare

🌿🏙 Gröna fasader kan göra stĂ€der svalare

Fasader fyllda med vÀxter kan göra stÀder svalare samtidigt som stadsmiljön blir mer tilltalande för bÄde mÀnskliga invÄnare och biodiversitet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I sommar kommer fler Àn 970 stÀder över hela vÀrlden att fÄ sommartemperaturer pÄ upp mot 35°C, rapporterade C40 Cities. SÄdana temperaturer kommer att pÄverka alla aspekter av det dagliga livet och stadsplanerare Àr vÀl medvetna om det. För att hjÀlpa invÄnarna utforskas strategier för att göra bebyggelsen grönare.

Stigande temperaturer pĂ„ grund av klimatförĂ€ndringar kan ha en enorm inverkan pĂ„ stĂ€der pĂ„ grund av ”vĂ€rmeĂ¶â€ -effekten. Denna effekt uppstĂ„r nĂ€r byggnader absorberar och lagrar vĂ€rme frĂ„n solen under dagen och avger den pĂ„ natten. “VĂ€rmeĂ¶â€-effekten kan öka temperaturerna med 10-15°C över en byggnad.

Lyckligtvis kan “vĂ€rmeĂ¶â€-effekten effektivt minskas genom att göra byggnaders fasader grönare. Detta bidrar ocksĂ„ till att integrera naturen i stadslandskapet. Gröna fasader kallas ocksĂ„ för gröna höljen.  

Att göra fasader pÄ byggnader grönare har mÄnga fördelar, sÄsom att det sÀnker kostnaderna för nedkylning genom att byggnaderna skuggas. Gröna höljen kan ocksÄ minska buller genom att absorbera ljud samt rena luften frÄn partiklar och fint damm. Att lÀgga till gröna höljen runt byggnader i en stad Àr en mycket attraktiv lösning pÄ grund av det begrÀnsade utrymmet för gröna omrÄden som parker, trÀdgÄrdar och trÀd.

Men varför Àr det viktigt att integrera naturen i stÀderna, förutom att det har en kylande effekt? Det har visat sig att grönska i stÀder har stora fördelar för den psykisk hÀlsan samt att det minskar stress hos invÄnarna. En grönare stad skulle skapa en mycket trevligare miljö att bo i, bÄde för mÀnniskor och biodiversiteten.

Genom att endast lÀgga till grönska pÄ 20% av byggnadernas fasader i en stad kan det fÄ transformerande effekter. Rudi Scheuermann frÄn det brittiska ingenjörsföretaget Arup, som modellerade med fördelarna med denna lösning, förklarar för Euronews.green:

– I London berĂ€knade vi att gröna höljen skulle sĂ€nka lufttemperaturen med tre grader, en betydande skillnad. Vi upptĂ€ckte ocksĂ„ en fyra graders sĂ€nkning i Berlin, tio grader i Melbourne och en enorm elva graders nedgĂ„ng i den otroligt tĂ€ta miljön i Hong Kong.

Gröna byggnader kommer inte bara att sĂ€nka temperaturen i stĂ€der, vilket gör dem till en trevligare plats att bo pĂ„, de kommer ocksĂ„ att göra medborgarna lyckligare, vilket bidrar ytterligare till en trivsammare livsmiljö. En grön stad kommer ocksĂ„ att förbĂ€ttra och boosta den biologiska mĂ„ngfalden - helt enkelt en win-win-win 


Bild: The Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.